L’obertura de la primera fossa de la Guerra Civil dins del Pla de Fosses 2017-2018 de la Generalitat ha traspassat les fronteres de Catalunya i ha aparegut aquest diumenge al diari brasiler Jornal do Commercio.

Sota el títol “Catalunya tanca les seves ferides” el rotatiu es fa ressò del cas de Josefina Villena, una dona que busca trobar el seu tiet assassinat al Front d’Aragó. Gràcies al testimoni de Villena, el diari de Recife retrata la iniciativa del Govern català d’obrir les 503 fosses localitzades, de les quals 253 estan confirmades i 268 són probables.

En aquest sentit, Jornal do Commercio explica com va ser l’obertura d’aquesta primera fossa, un acte que va tenir lloc el passat dimecres a la localitat de Figuerola d’Orcau, al Pallars Jussà, on es van localitzar 17 cossos de soldats.

El rotatiu també recull les declaracions del conseller d’Afers Exteriors, Relacions Institucionals i Transparència, Raül Romeva, on declara que “l’obertura de les fosses és un camí per ser respectuosos amb el passat i el present” i afegeix que “no hi pot haver justícia ni democràcia quan encara hi ha cossos anònims enterrats en indrets desconeguts”.

Jornal do Commercio celebra aquesta iniciativa de la Generalitat i fa una estirada d’orelles al Govern de Rajoy, de qui diu que ha “reduït els fons” destinats a la Llei de Memòria Històrica que es va aprovar sota el mandat de José Luís Rodríguez Zapatero. Un fet que obliga els familiars a buscar ells mateixos els seus avantpassats a través d'iniciatives privades.

Una crítica al Govern de Rajoy que també comparteix el rotatiu francès Le Monde, que ha parat atenció al Pla de Fosses, i que retreu al govern del PP que hagi reduït a zero el pressupost per l’obertura de fosses comunes. 

Un cas contrari al cas català, tal com informa Le Monde, ja que a Catalunya s'han destinat “300.000 euros per començar a obrir fosses i crear el primer banc d’ADN espanyol amb aquest propòsit”.

En aquest cas, el diari francès explica el testimoni de Josep Bochaca, que va perdre el seu pare a la Batalla de l’Ebre i que s’ha inscrit al programa, amb el qual espera poder localitzar les restes del seu pare i poder-li donar sepultura.

L'aparició d'aquesta iniciativa de la Generalitat a la premsa internacional demostra que des de Catalunya s’estan fent bé les coses per recuperar la memòria històrica i, sobretot, el dany a les víctimes del franquisme.