Les entitats jueves i pro-israelianes catalanes han reaccionat amb fort malestar després que l'Ajuntament de Barcelona va aprovar dimecres una moció legitimant el moviment de boicot a Israel. La moció, que va ser aprovada a la comissió de Presidència amb els vots favorables de Barcelona en Comú, PSC, ERC i la CUP, i l'abstenció del PDeCAT, defensava tallar “qualsevol complicitat” amb l'Estat d'Israel, incloent clàusules en contractes d’empreses i també la creació d'un "centre d'estudis i avaluació" sobre les empreses amb inversions a l'exterior. La proposta va tenir els vots en contra només del PP i Cs.

El primer tinent d'alcalde de Barcelona, Gerardo Pisarello, va declarar durant la discussió de la moció que "això no va d'estar a favor d'Israel o de Palestina, sinó d'estar a favor dels drets humans". Però les entitats no ho veuen de la mateixa manera, perquè hi atribueixen una actitud "antisemita" per una desqualificació global a un país, que entronca amb l'odi als jueus.

Les entitats jueves i pro-israelianes es concentraran diumenge al Fossar de la Pedrera per descobrir-hi una placa en record a les víctimes de l'Holocaust, i allà tenen previst reunir-se per estudiar la mala maror creada, que s'afegeix a algunes actuacions de l'Ajuntament que consideren hostils. "Allà analitzarem la situació que s'està creant, i la necessitat de donar-hi una resposta", han indicat fonts de les entitats. Entre les organitzacions que tenen previst assistir a l'acte hi ha la comunitat progressista Bet Shalom, la Comunitat Israelita de Barcelona, la comunitat jueva Atid, la comunitat Jabad Lubavich, l'Associació Catalana d'Amics d'Israel (ACAI) i Israel a Catalunya.

Preocupació sobiranista

La votació de l'Ajuntament de Barcelona ha estat valorada per les entitats i ha transcendit la ciutat de Barcelona. Toni Florido, de l'ACAI, s'ha mostrat sorprès també pel vot favorable d'ERC a la moció i l'abstenció del PDeCAT. "Quin sentit té que en el moment més decisiu del procés es visualitzi Barcelona com una ciutat hostil a dos països com Israel i els Estats Units, que també apareix indirectament en la moció?", es pregunta.