El conseller d'Interior de la Generalitat, Joaquim Forn, creu que l'independentisme és una via de "subsistència" per als catalans perquè es veuen "amenaçats" i ha afirmat que el referèndum se celebrarà "amb total legalitat". Així ho ha fet saber en una entrevista a la Cadena SER, just el dia després de la presentació de la llei de Transitorietat i Fundacional de la República.

Sobre aquesta llei i altres de desconnexió, Forn ha destacat que les lleis que estan tramitant "són d'integració" per la qual cosa "ningú no ha d'abandonar si no vol", referint-se així als funcionaris de la Policia Nacional i la Guàrdia Civil a Catalunya: "Això ja existeix", ha apuntat.

Aquesta decisió s'estendria a la resta de funcionaris, segons ha explicat: "La llei ho preveu no només per als funcionaris policies sinó per a un altre tipus de funcionaris". En aquest sentit, Forn ha al·legat que els catalans es veuen a si mateixos "amenaçats" i aquesta és la via per la qual han optat, la de la "subsistència".

Preguntat per qui se sent amenaçat, ha ironitzat al·ludint a "les clavegueres d'Interior, les clavegueres de l'Estat, les clavegueres contra algunes opcions polítiques?". "S'estan perseguint determinades opcions polítiques i per a alguns és una qüestió de subsistència", ha assegurat.

Referèndum, totalment legal

El conseller manté que els Mossos d'Esquadra "treballaran per garantir" que totes les persones puguin votar "en seguretat i amb tranquil·litat": "És el seu treball|feina", ha asseverat.

A més, s'ha mostrat tranquil en afegir que "no s'haurà de preocupar per això". També ha negat la possibilitat que pugui arribar a sancionar-se a un agent per negar-se a col·laborar ja que "no existirà aquesta possibilitat perquè es farà amb total legalitat".

No mantindrà la nacionalitat espanyola

Forn ha exposat que no vol mantenir la nacionalitat espanyola, encara que s'ha mostrat desitjós d'ostentar la catalana. "No mantindria la nacionalitat espanyola. Demanaria la catalana", ha explicat el conseller.

Així, ha recordat que "hi ha molta gent que se sent catalana, però molta gent que se sent catalana i espanyola", i que per a ambdós hi hauria una opció vàlida després d'una presumpta victòria del sí en el referèndum de l'1 d'octubre.