El conseller d'Interior, Joaquim Forn, ha denunciat públicament que l'executiu de l'Estat està creant el relat que justifiqui la intervenció del cos de Mossos d'Esquadra. El titular d'Interior ha revelat que aquesta possibilitat ja va ser assenyalada ahir de manera explícita per un alt càrrec del ministeri que va participar en una reunió a la Fiscalia del TSJC amb els cossos policials. A més, assegura que la carta que el ministre d'Interior, José Ignacio Zoido, li ha fet arribar avui comunicant-li l'increment de les forces de l'Estat a Catalunya en resposta al que descriu com a "mobilitzacions tumultuàries" no fa més que avalar aquesta tesi.

Forn ha explicat que en la reunió que va celebrar ahir el Fiscal Superior de Catalunya, José María Romero de Tejada, amb totes els cossos policials -inclosa la Guàrdia Urbana-, es va presentar també el cap de gabinet de coordinació de la secretaria d'Estat d'Interior, Diego Pérez de los Cobos. Aquest alt càrrec del ministeri va indicar que es podria aplicar a Catalunya l'article 38.2 de la Llei de Forces i Cossos de Seguretat, que estableix que, malgrat que els Mossos tinguin de manera prioritària la funció de seguretat, els cossos de l'Estat podran intervenir per requeriment de la Generalitat o "per decisió pròpia" quan ho estimin necessari. Pérez de la Cobos també hauria citat l'article 46.2 de la llei, que deixa clar que quan en un determinat servei concorrin simultàniament cossos estatals i autonòmics, "seran els comandaments dels primers els qui assumeixin la direcció de l'operació".

Delicte de sedició

Precisament, el ministre Zoido, cita també l'article 38.2 en la carta que avui ha fet arribat al Govern on justifica el reforçament de les cossos estatals a Catalunya davant el que es descriu com a "les mobilitzacions tumultuàries". Segons el conseller, aquesta mena de mobilitzacions serien un "requisit previ per a l'aplicació del delicte de sedició", tot i que és una "absoluta falsedat" que s'estiguin produint.

Així mateix, el conseller ha denunciat que la Fiscalia va fer arribar el passat 14 de setembre una instrucció als Mossos, Guàrdia Civil i CNP en què els reclama la redacció de plans per "impedir la celebració del referèndum" i se'ls detalla els aspectes que hauria de contenir, entre els quals reclama la descripció dels dispositius previstos i els mitjans que s'hi dedicaran.

En aquest sentit, Forn recorda que la Fiscalia "no pot actuar com a policia", pot demanar que s'investigui però no ha d'intervenir en la forma com s'organitza l'operatiu atès que aquesta decisió depèn dels Mossos.

Denúncia política

Tot plegat, segons el conseller, demostra "de manera clara" la pretensió de l'Estat d'intervenir la policia catalana, per la qual cosa, adverteix que no pensen callar, que farà una denúncia política d'aquesta situació i que reivindicarà el compliment de la llei que situa la Generalitat com a competent en matèria de Seguretat.

A parer del responsable d'Interior de la Generalitat s'estan prenent decisions d'una "feblesa jurídica enorme" i amb situacions difícilment explicables, com és la presència d'un alt càrrec d'Interior en la reunió d'ahir de la Fiscalia amb els cossos policials, o la pretensió del Fiscal d'intervenir en l'operatiu dels Mossos.

Trencament del Cos

De moment, la conselleria prepara la resposta per a la carta que aquest matí han rebut del ministeri. El conseller ha avançat que agrairà l'oferiment de reforç per part dels cossos estatals però reiterarà que els Mossos són "perfectament capaços i competents" per poder organitzar la seguretat en una situació com la present, "absolutament pacífica i tranquil·la".

Amb tot, en ser interrogat sobre la situació en què una ordre del ministeri deixaria als Mossos, el conseller ha alertat que "pot formar part dels plans de l'Estat que hi hagi un trencament [del cos]", la qual cosa el Govern vol evitar per tots els mitjans.