El conseller de l’Interior, Joaquim Forn, ha tingut dures paraules contra el coronel de la Guàrdia Civil Diego Pérez de los Cobos, que va rebre l’encàrrec de coordinar les forces policials -Guàrdia Civil, CNP i Mossos- durant la jornada del referèndum de l’1 d’octubre.

En declaracions a El Matí de Catalunya Ràdio, Forn s’hi ha referit a De los Cobos com a “falangista”, per recordar que va ser “voluntari en el cop d’Estat del 23-F”, dues circumstàncies que a parer del conseller defineixen “el concepte que deu tenir d’una policia democràtica i moderna”.

Així mateix, Forn ha assegurat que durant l’1-O els Mossos van impedir l’obertura de centenars de col·legis sense causar cap ferit, mentre que les forces policials espanyoles en van causar gairebé un miler, entre altres coses perquè “la manera de coordinar de Pérez de los Cobos no té res a veure amb la manera de treballar dels Mossos”, per afegir que en la junta de seguretat prèvia es va acordar amb el Secretari d’Estat que la policia espanyola i la guàrdia civil actuaria a requeriment dels Mossos i que després van actuar sense que se’ls ho demanés.

El conseller ha assegurat que cap a les 11 del matí es van demanar explicacions a la jutgessa, per saber si aquelles intervencions policials responien al seu mandat, “i la jutgessa no ens va respondre”.

Per tot plegat, Forn  considera que cal demanar explicacions al coordinador policial, tot recordant que en la darrera reunió prèvia a l’1 d’octubre va reaccionar, “de forma xulesca”, assegurant que davant els principis i valors dels Mossos va dir que “per sobre de tot hi ha la llei”.