El president de la Generalitat, Carles Puigdemont, la majoria de consellers de l'executiu, diputats i alcaldes acompanyaran aquest dilluns la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la secretària primera, Anna Simó, fins a les portes del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), on declararan per haver permès la votació del referèndum unilateral en el marc del debat de política general.

Està previst que es repeteixi la mateixa imatge que es va produir el passat 16 de desembre, quan Forcadell va declarar al TSJC per haver permès la votació de les conclusions del procés constituent. Igual que llavors, ANC, Òmnium, AMI i AMC han convocat els ciutadans a concentrar-se davant del palau de justícia a les 8.30h, al passeig Lluís Companys, amb el lema 'Mai caminareu sols'.

Forcadell i Simó sortiran del despatx d'audiències del Parlament acompanyades del president Puigdemont, consellers del Govern, membres de la Mesa, diputats i representants d'entitats. Està previst que hi assisteixin nombrosos membres de Junts pel Sí, la CUP i CSQP, com el mateix líder parlamentari Lluís Rabell.

Davant les portes de la cambra catalana els esperaran els alcaldes que hagin respost a la crida de les entitats sobiranistes. Tots junts acompanyaran les investigades fins a les portes del TSJC, on està convocada la concentració de ciutadans. També hi seran presents l'expresident de la Generalitat Artur Mas i els exconsellers Irene Rigau i Francesc Homs, condemnats per la consulta del 9-N.

Les entitats mantenen la convocatòria de la concentració davant del TSJC per divendres, quan estan cridats a declarar el vicepresident primer de la Mesa, Lluís M. Corominas, i la secretària quarta, Ramona Barrufet, per la mateixa causa. El 12 de juny també està prevista una mobilització per acompanyar Joan Josep Nuet, secretari tercer de la mesa. La Fiscalia va descartar inicialment demanar que s'investigués el diputat de CSQP però posteriorment el TSJC el va incloure a la causa, que inclou també la votació de les conclusions de la comissió del procés constituent.