La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, ha demanat al Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que elevi al Tribunal de Justícia de la Unió Europea l'admissió a tràmit de l'última querella de la Fiscalia per haver permès que la cambra aprovés la llei del referèndum. La defensa de Forcadell demana el pronunciament de la justícia europea si el TSJC no admet el seu recurs directe contra aquesta admissió a tràmit. També ha sol·licitat la recusació dels cinc membres de la Sala Civil i Penal del TSJC pel seu "interès directe o indirecte" en la causa.

En un escrit de 35 pàgines, l'advocat de Forcadell i de la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, argumenten que "el TC està deslegitimat a nivell internacional i la seva independència i transparència qüestionada", i que si el TSJC "no ho creu així, és una simple estratègia de salvaguarda de la seva pròpia activitat a l'hora de donar compliment de les ordres del TC".

Forcadell i Simó demanen l'arxivament de la causa contra elles i defensen que van limitar-se a tramitar i permetre el debat i votació de les iniciatives parlamentàries, sense entrar en el seu contingut polític. Afirmen que el Tribunal Constitucional no pot violentar les normes de funcionament intern del Parlament ni decidir què s'hi vota.

Inviolabilitat

L'escrit insisteix en el principi d'inviolabilitat parlamentària de Forcadell i Simó. "La inviolabilitat parlamentària és una garantia que es lesiona cada dia que es manté un procediment obert contra un diputat" en exercici de les seves funcions, sostenen. Citen diverses sentències del Tribunal Europeu de Drets Humans, del Tribunal de Justícia de la Unió Europea i del Tribunal Constitucional. També diversos juristes que vinculen la inviolabilitat parlamentària amb la garantia de la llibertat d'expressió i del bon funcionament de les institucions democràtiques i de la separació de poders.

Recusació

En un segon escrit, el lletrat de Forcadell demana la recusació de cinc magistrats de la Sala Civil i Penal del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, pel seu interès directe o indirecte en la causa per haver participat en la instrucció o judici de la causa en una instància anterior. Es tracta dels magistrats José María Barrientos, president del TSJC; Carlos Ramos; Mercedes Armas, que instrueix la causa contra el Govern, i Maria Eugènia Alegret, instructora de la causa contra Forcadell.

L'advocat es fa seus els arguments esgrimits pel president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el conseller de Presidència, Jordi Turull, per demanar també la recusació de magistrats del TSJC, a causa del seu sistema d'elecció, la poca independència judicial espanyola denunciada per organismes internacionals i les manifestacions públiques d'alguns magistrats contra el procés sobiranista català.