La presidenta del Parlament de Catalunya, Carme Forcadell, i la secretària primera de la Mesa, Anna Simó, afronten la seva declaració davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) amb “absoluta tranquil·litat”. Forcadell considera que el judici obert per un suposat delicte de desobediència al Tribunal Constitucional és “polític” i ha fet una crida a la gent perquè es mobilitzi per tal de poder culminar el procés amb èxit.

“La mobilització serà clau a partir d’ara per tot el desenvolupament del final dels compromisos adquirits per poder fer el referèndum, no només pels diputats de Junts pel Sí i la CUP, sinó també per Catalunya Sí Que es Pot”, ha destacat Simó en una entrevista al 3/24. En aquesta mateixa línia, la presidenta de la cambra ha titllat la capacitat de mobilització dels catalans de “tant o més clau que l’actitud que tingui el poder executiu” per aconseguir convocar i fer el referèndum.

Segons Forcadell, el judici que s’iniciarà demà al TSJC per haver permès debatre i votar les resolucions tombades pel TC està vulnerant els drets parlamentaris dels membres de la Mesa. Així, les dues diputades de Junts pel Sí han apel·lat a la legalitat internacional i als principis de la separació de poders i de la inviolabilitat parlamentària. “Això es vulnera d’entrada amb aquest judici”, ha etzibat Simó.

Sobre aquest darrer concepte, que esdevindrà l’eix principal sobre el qual pivotarà la defensa dels querellats -també de Nuet, Corominas i Barrufet-, ha remarcat que “no és un privilegi”, sinó que es tracta d’una garantia perquè els diputats puguin opinar i votar lliurement. “És un dret reconegut a la legislació internacional”, ha reblat la secretària primera, qui ha confessat que serà la primera vegada que entra a un jutjat.