"Ni un pas enrere". Amb aquestes paraules ha contestat la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, a la decisió del govern de Mariano Rajoy d'activar l'article 155 per fulminar el Govern català i les competències de la Cambra catalana. Forcadell ha expressat amb claredat i contundència el rebuig a la decisió del govern espanyol: "Ens comprometem avui a defensar la sobirania del Parlament, les seves plenes atribucions i els drets dels seus diputats a exercir les seves funcions, a defensar la democràcia", ha assegurat després d'acusar Rajoy d'haver protagonitzat un "cop autoritari" i d'haver superat tots els límits.

La presidenta ha comparegut al despatx d'audiències del Parlament acompanyada dels membres de la Mesa de JxSí, Lluís Guinó, Anna Simó i Ramona Barrufet, i del secretari tercer, Joan Nuet, de CSQP.

"El president Rajoy no és conscient que atacant les institucions i els electes està atacants els ciutadans d'aquest país, perquè la principal víctima de la seva decisió és la ciutadania catalana que veu vulnerats els seus drets", ha advertit després de recordar que els 135 diputats van ser escollits en unes eleccions que van registrar una participació sense precedents.

La presidenta ha acusat Rajoy de transmetre a la ciutadania el missatge que no li importa ni el que pensen ni el que volen. "Ens volen prendre el Parlament votat per la ciutadania, i fer-ho passant per sobre de la legalitat, perquè l'article 155 no els permet fer el que volen fer", ha denunciat.

Forcadell ha assegurat que en aquesta decisió no acompanya el Govern espanyol ni la legalitat ni la legitimitat ni compten amb el suport de la societat catalana.

"Avui el president Rajoy ha pogut anunciar el que ha estat perseguint durant tota la legislatura: dictar el que ha de dir aquest Parlament", ha assegurat la presidenta, que ha acusat el cap de l'executiu espanyol d'haver volgut controlar el Parlament a través de la Fiscalia.

Segons Forcadell, el president Rajoy "pretén que el Parlament de Catalunya deixi de ser democràtic". "I això no ho permetrem", ha advertit.

"No farem cap pas enrere. La ciutadania ens va escollir com a legítims representants. Ens comprometem avui, més que mai, a treballar sense descans perquè aquest Parlament segueixi representant allò que han votat els catalans", ha conclòs.

Un grup de persones ha volgut esperar la presidenta a les portes de la Cambra i l'ha ovacionat abans de marxar.