La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha titllat de "vergonyoses i antidemocràtiques" les actuacions de l'Estat contra l'autogovern de Catalunya que suposa "un estat d'excepció de facto i una vulneració flagrant dels drets i les llibertats democràtiques".

"Aquesta és l'única resposta? Davant del clam majoritari dels ciutadans, davant la voluntat de votar, només podeu oferir amenaces i por? L'Estat ha enterrat la política i ha obert definitivament la porta a la repressió", ha denunciat.

Enfront aquesta situació ha garantit que la resposta serà més política, democràcia i fermesa. "Davant la repressió, política i urnes; davant els registres, clavells i paperetes; davant les amenaces, somriures i vots. Perquè els catalans i les catalanes no tenim por. Defensarem les nostres institucions i respondrem pacíficament units en la diversidad, perquè la nostra gran força és la democràcia i tenim molt clar que la millor solució és el vot", ha advertit.

Forcadell ha comparegut acompanyada dels expresidents del Parlament Joan Rigol, Ernest Benach i Núria de Gispert, així com els membres de la Mesa. Estava prevista també la presència d'un representant de la CUP però no hi ha pogut comparèixer ningú perquè la seu, ha dit, està "sent assetjada"

La presidenta ha crida a la participació l'1-O perquè sigui quin sigui el resultat, Catalunya ja haurà guanyat.

Prèviament ha denunciat les actuacions que criminalitzen i obstaculitzen que els catalans puguin decidir el seu futur, que els ciutadans puguin anar al seu colegi electoral i votar lliurement i democràticament. "Aquesta és la gran ofensa ha activat tots els mecanismes de l'Estat?", ha preguntat referint-se a la convocatòria de l'1-O.