La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i la consellera de Treball, Dolors Bassa, han participat aquest dilluns a la manifestació del Dia del Treballconvocades pels sindicats UGT i CCOO a Barcelona. Tant Forcadell com Bassa han lamentat les condicions dels treballadors a Catalunya i han demanat que la Generalitat tingui competències plenes en matèria laboral.

Abans de començar la manifestació, Bassa ha recordat que la Generalitat només té competències en inspecció de treball i en polítiques actives d’ocupació i ha demanat tenir capacitats plenes per decidir, per exemple, una pujada del salari mínim interprofessional. “Estic totalment d’acord amb les reivindicacions dels sindicats per millorar els salaris i les condicions laborals i, sobretot, els drets socials i per això estem negociant la renda garantida de ciutadania”, ha assegurat la consellera.

En la mateixa línia s’ha pronunciat la presidenta del Parlament, que ha assegurat que l’1 de maig “s’ha de sortir al carrer” per defensar els drets socials i laborals dels treballadors i “especialment perquè volem reclamar competències per millorar les condicions de feina i el sou dels treballadors d’aquest país”.

Tots els partits menys el PP surten al carrer

Tots els partits menys el PP han sortit al carrer per reivindicar els drets dels treballadors. La diputada de Ciutadans Sonia Sierra ha fet un repàs de les iniciatives parlamentàries presentades pel seu grup per tal de “millorar la vida dels treballadors i de les classes mitjanes”, col·lectius que el Govern “ha abandonat amb la seva obsessió pel monotema”, segons ha dit.

Des del PSC, el primer secretari, Miquel Iceta, ha volgut donar “suport a la reivindicació dels treballadors” perquè la recuperació econòmica sigui “ferma, sostinguda i no deixi ningú enrere”. Així mateix, ha subratllat que el seu partit està treballant per derogar la reforma laboral impulsada pel PP.

En representació dels comuns ha parlat la nova coordinadora de comunicació, Elisenda Alamany, que ha assegurat que cal “una alternativa de país per a la gent treballadora”. Pocs minuts abans ha parlat el secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, que ha assegurat que és un “dia per denunciar els responsables de l’atur i la precarietat salvatge”, que són, segons considera, part de la "trama".

"A Barcelona ningú no hauria de cobrar menys de 1.000 euros"

Per part de l’Ajuntament de Barcelona ha assistit a la manifestació l’alcalde accidental, Gerardo Pisarello, que ha assegurat que, tot i que els ajuntaments no tenen competències per incidir en les qüestions econòmiques més rellevants, sí que poden enviar un missatge clar als barcelonins. “Necessitem un nou pacte de ciutat perquè a Barcelona ningú no cobri menys de 1.000 euros”.

A la manifestació també hi ha assistit una representació del Pacte Nacional pel Referèndum, que segueix recollint adhesions a favor del referèndum. El coordinador de l’entitat, Joan Ignasi Elena, ha recordat que “al nostre país les reivindicacions nacionals han estat molt lligades a les reivindicacions socials”.