La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no creu que s'arribi a activar l'article 155 de la Constitució per intervenir a Catalunya i, en tot cas, si s'aplica no suposarà cap problema perquè "el Parlament actuarà com sempre ha fet: defensant la seva sobirania i la llibertat dels diputats de Catalunya".

Forcadell ha vaticinat que la participació tant en la manifestació de la Diada de l'11 de setembre com a en el referèndum serà un "èxit" i veu factible que, en el segon cas, se superin els 2,3 milions de votants del procés participatiu del 9 -N de 2014 en mig milió de persones.

A l'espera que s'aprovi la modificació del reglament que demana, entre altres coses, habilitar l'activitat de la Cambra a partir del 15 d'agost, preguntada per on anirà de vacances, ha fet broma: "Aniré algun lloc des del qual pugui tornar per terra, mar i aire ".

A l'acte han assistit el conseller d'Interior, Jordi Jané; l'expresident del Govern José Montilla; l'expresidenta del Parlament, Núria de Gispert; els membres de la Mesa que, com Forcadell, estan sent investigats per permetre el debat de resolucions independentistes a la cambra; diputats de tots els grups menys de la CUP, i el president de l'ANC, Jordi Sànchez, entre d'altres.

Demana una trucada

Forcadell ha reclamat al govern espanyol "una trucada, un correu o un missatge instantani" i ha assegurat que la voluntat de diàleg per part de Catalunya es mantindrà fins a l'1-O. En una conferència, Forcadell ha assegurat que el Govern ha fet "fins a 18 intents" per negociar i arribar a un referèndum pactat i ha lamentat la negativa reiterada de l'Executiu.

En aquest sentit, ha rebutjat que hi hagi hagut una operació Diàleg sinó que ha considerat que hi ha hagut una "operació Maquillatge". "Jo l'únic diàleg que he tingut és amb els tribunals", ha declarat. D'altra banda, Forcadell s'ha mostrat convençuda que l'1-O es podrà votar "perquè sempre les urnes i els vots venceran les amenaces i les coaccions".

"Jo crec que hi hauria d'haver una trucada abans de la data en la qual el Govern s'ha proposat de celebrar el referèndum d'independència", ha reiterat la presidenta en un esmorzar informatiu, en el qual ha recordat que l'Executiu català ha intentat l'acostament amb el govern central en 18 ocasions.

Les traves al procés

La presidenta ha dit que no té dubtes que el referèndum de l'1-O se celebrarà perquè "les urnes i els vots sempre venceran les amenaces i les coaccions", per la qual cosa ha considerat que hi ha motius per mirar cap al futur amb optimisme."Hi ha hagut intents de coartar el lliure debat al Parlament, però no ho han aconseguit", ha assegurat Forcadell, després d'afirmar que els conflictes polítics es resolen políticament, i defensar la tasca dels grups parlamentaris a la Cambra.

Ha criticat la politització dels tribunals espanyols i en concret del Tribunal Constitucional (TC), que "pretén censurar iniciatives legislatives i que la Mesa del Parlament actuï com a censora", una cosa que assegura que no passarà. Forcadell ha recordat que en els 17 mesos de legislatura s'han aprovat 18 lleis i espera que en el pròxim ple se n'aprovin dos més: "I cap sobre el procés" independentista, ha dit en resposta als que asseguren que des del Govern i el Parlament només es treballa per a la independència.