Carme Forcadell, presidenta del Parlament de Catalunya, ha fet una crida avui des de Brussel·les demanant que “Europa actuï davant la repressió de l’Estat”.

Aquesta repressió, ha afirmat, consisteix en el fet que l'Estat espanyol "vulnera l'article 2 del Tractat de la Unió Europea sobre el respecte a la llibertat i a l'estat de dret".

Forcadell, que ha rebut el premi de la Fundació Maurits Coppieters pel seu “compromís amb la democràcia, la cultura i les llengües”, ha defensat també que “per a cada amenaça, hi ha ciutadans responent amb somriures”.

Les declaracions de la presidenta del Parlament han rebut el suport de la resta de ponents, que n'han destacat l'“entusiasme per liderar democràticament el poble català cap a l’autodeterminació”, com ha dit Jan Peumans, president del parlament flamenc.

Per altra banda, Jill Evans, diputada al Parlament Europeu, ha afirmat que “qui ens fan front són els més poderosos, però no els més forts”, i Xabier Macias, activista membre de la fundació Maurits Coppieters, ha reivindicat que “votar democràticament no pot ser mai un crim. Gràcies, Carme Forcadell, per esdevenir un exemple. Votareu!”.