Deixant clar que mai impediran cap debat a la cambra, i a les portes d'anar a declarar davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per presumptes delictes de desobediència i prevaricació i per permetre votacions de resolucions parlamentàries vinculades al procés independentista, els cinc membres de la mesa del Parlament investigats ​per un suposat delicte de desobediència al Tribunal Constitucional (TC) han volgut recordar que la seva feina és admetre a tràmit les iniciatives dels diputats sense analitzar-les perquè han de "ser neutrals" i han assegurat que continuaran "actuant com a Mesa", malgrat el que pugui acabar passant.

Els cinc s'han trobat a El Matí de Catalunya Ràdio, on, la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, ha enviat una altra vegada un missatge ben clar al govern de Mariano Rajoy assegurant-los que "ni les amenaces ni les intimidacions ens faran fer un pas enrere en els nostres deures com a mesa del Parlament".

Mentre Forcadell, però, s'ha mostrat convençuda que no contemplen que els inhabilitin perquè estan fent la seva feina, el secretari primer, Lluís Corominas, ha donat per fet que sí que ho faran lamentant-se: "És inaudit que per fer la nostra feina tinguem responsabilitat penal i estiguem a punt de ser inhabilitats". Tot i que Corominas ha enviat un missatge clar a l'Estat i la justícia assegurant que els ho posaran "molt difícil".

Censura preventiva

D'arguments en tenen de sobres per aconseguir que no els inhabilitin. Així ho ha recordat la presidenta de la cambra quan ha posat damunt la taula: "No hem executat res, no hem fet cap acció, només hem fet la nostra feina", però ha subratllat que l'objectiu de l'Estat espanyol és fer "una censura preventiva" i que la Mesa faci una "censura prèvia".

A més, la secretària primera de la mesa, Anna Simó, ha insistit en la idea que "evitant el debat al Parlament no resolen el problema, s'equivoquen moltíssim i nosaltres no pensem fer-ho", mentre que el secretari tercer, Joan Josep Nuet, que en un principi no havia estat investigat per això per no ser independentista, ha deixat anar que "qui es pensi que això pot anular el debat al Parlament és que viu en un altre país".

Nuet, que també ha volgut fer una clara al·lusió al fet que ell, en un primer moment, no fos culpable de res assenyalant que "el sentit comú ens indica que això no es pot fer d'una manera, tots vam fer el mateix i tots som innocents si jo ho era segons el fiscal", ha carregat fort contra l'Estat per "fer servir el dret per desmuntar el dret", també Corominas ha afegit: "Volen que deixem de protegir els drets".

El joc de la democràcia

Forcadell també s'ha lamentat que, mentre al Parlament estan "a favor de la democràcia de la separació de poders", les actituds del govern espanyol "posen tot això en joc" i s'ha reiterat: "Ni la primera vegada, ni la segona, hauríem d'haver anat a judici" perquè "estàvem defensant la llibertat d'expressió i un Parlament ha de debatre, sinó, de què serveix?".

La secretària quarta de la mesa, Ramona Barrufet, ha recordat, en aquest sentit, que "estem parlant i defensant la democràcia, la llibertat d'expressió i d'iniciativa dels diputats" i Nuet hi ha afegit que "el salt qualitatiu és que abans quan el Parlament aprovava alguna cosa, ho portava al TC, però ara jutgen per debatre".

I és que, de fet, i com ha fet memòria la presidenta de la cambra, "la pregunta i data del referèndum correspon al Govern", a banda de remarcar "l'excepcionalitat d'això que està passant, que en democràcia no pot passar".