Els advocats Jaume Alonso-Cuevillas i Andreu Van den Eynde creuen que el magistrat del Tribunal Suprem (TS) Pablo Llanera que instrueix la causa contra els membres de la mesa del Parlament i la seva presidenta no trobarà arguments per dictar una mesura cautelar tan greu. Els dos lletrats defensen que la jutge Lamela ha utilitzat ''arguments insostenibles'' per empresonar els consellers i qualifiquen de ''nova aberració'' una eventual presó per a Forcadell. Confien que el magistrat del qual depèn la causa ''fila molt més prim'' i defensen que, per exemple, el fet que Forcadell ja hagi anat a declarar dues vegades, farà que no es pugui tractar de la mateixa manera que els membres del Govern la setmana passada.

En una entrevista a Catalunya Ràdio, Van den Eynde considera que la causa contra els membres de la mesa i la presidenta del Parlament ''té connotacions especials'' perquè afecta el poder legislatiu i per tant ''és un pas més'' amb unes prerrogatives concretes. Per l'advocat de Forcadell, s'ha de tenir en compte que la presidenta del Parlament representa un poder de l'Estat i defensa que és ''inversemblant'' pensar que es pugui actuar de la mateixa manera tenint en compte que Forcadell ha anat a declarar en dues ocasions. ''no sé com trobaran motius per argumentar una mesura cautelar greu'', ha conclòs l'advocat. 

En una mateixa línia s'ha posicionat l'advocat de Puigdemont, Jaume Alonso-Cuevillas, que ha qualificat de ''nova aberració'' la possible presó preventiva de Forcadell. Pel lletrat, que ha reconegut haver ''esmicolat'' l 'aute de la jutgessa Lamela per presentar els recursos contra la presó preventiva, creu que els arguments són ''insostenibles'' perquè per exemple, parla de risc de reiteració assegurant que els empresonats podrien continuar el procés independentista, i que en canvi, si això pogués complir-se, seria un delicte de desobediència, un delicte que no comporta penes de presó. 

Els lletrats, que estan treballant per interposar els recursos d'aquesta presó preventiva als 8 consellers catalans, asseguren que la presó preventiva és ''absolutament injustificada'' perquè no es pot donar el risc de fuga si es té en compte que són persones arrelades, amb fills petits, compromís polític i cívic. Alonso-Cuevillas recorda que la presó preventiva ha de ser una mesura totalment excepcional i que en aquest cas, no ha estat així. Van den Eyne reconeix que és una part més de l'estratègia del procés judicial. 

Els dos advocats han explicat que aquest cap de setmana han estat en contacte amb les famílies dels consellers empresonats i que tot i que no estan bé, es van adaptant a les situacions després de 4 nits privats de llibertat. Tot i això, els familiars han reconegut que ''l'escalf i el suport de la gent'' els arriba malgrat saber que estan paint una situació ''d'injustícia''.

Van der Eyne també ha explicat que estan estudiant interposar una denúncia per les lesions que va patir Carles Mundó durant el trasllat al centre penitenciari, i ha explicat que, encara no s'ha fet el tràmit perquè en ocasions ''no s'han de posar en calent''. Ha volgut esperar, expliac, que els responsables del trasllat s'hagin pogut manifestar. ''Jo no tinc cap pressa'', ha afegit l'advocat, ''ho farem quan calgui''. 

Alonso-Cuevillas, que també defensa el president Carles Puigdemont, ha explicat també que participarà amb la defensa al costat de l'advocat belga, ja que així ho preveu la llei. Els dos advocats han coincidit en qualificar de ''bona decisió'' el fet de quedar-se a Brussel·les ja que podran mantenir la ''capacitat de discurs'' i per tant, tant el president com els consellers destituïts que l'acompanyen, podran participar a la campanya electoral pel 21 de desembre.