La presidenta del Parlament, Carme Forcadell, no descarta participar en la conferència de presidents parlamentaris autonòmics del pròxim 13 de gener, una assistència que estudiarà en virtut de la disponibilitat de la seva agenda, segons han avançat a Efe fonts parlamentàries.

Ahir, a la cambra catalana, Forcadell va rebre en audiència el president de les Corts Valencianes, Enric Morera, que la va invitar a acudir al gener a aquesta cimera, que tindrà lloc a València. Segons les fonts consultades, si bé Forcadell encara no ha pres una decisió al respecte, no descarta assistir a la conferència de presidents de parlaments autonòmics, cosa que decidirà més endavant en funció de la disponibilitat de la seva agenda per aquelles dates.

La presidenta del Parlament, segons aquestes mateixes fonts, manté una excel·lent relació amb alguns presidents de cambres d'altres comunitats, que ha anat teixint per exemple en el marc de la Conferència d'Assemblees Legislatives Regionals d'Europa (CALRE), l'última de les quals es va celebrar a finals del novembre passat a Itàlia.

Anomalia democràtica

De fet, en declaracions als mitjans, el mateix Morera va defensar ahir Forcadell i va qualificar d'"anomalia democràtica" que la presidenta hagi de declarar demà divendres davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) per "una deliberació parlamentària" sobre el procés sobiranista.

La possible assistència de la presidenta del parlament català a aquesta conferència autonòmica es produiria en un context en què, en contrast, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, es manté ferm en la seva negativa a participar el 17 de gener en la conferència de presidents autonòmics convocada pel president del Govern, Mariano Rajoy, per abordar la reforma del sistema de finançament.

El Govern, en canvi, sí que s'ha avingut a acudir a altres marcs multilaterals entre Govern i comunitats, com va ser el cas de l'assistència del vicepresident català i conseller d'Economia, Oriol Junqueras, al Consell de Política Fiscal i Financera el passat 1 de desembre o, dies abans, la de la consellera d'Ensenyament, Meritxell Ruiz, a la reunió de les comunitats autònomes amb el ministre d'Educació, Íñigo Méndez de Vigo.