El Tribunal Constitucional va augmentant la intensitat de la seva resposta davant el procés i el Parlament aguanta l'envit. La presidenta de la Cambra, Carme Forcadell, ha sortit aquesta tarda i ha advertit que "cap tribunal impedirà que a aquest Parlament es parli i debati sobre allò que interessa a la ciutadania".

Forcadell ha comparegut acompanyada de la resta de membres de la Mesa que apareixen assenyalats directament i amb contundència en la interlocutòria del Tribunal Constitucional, que avui s'ha fet pública i que anul·la la resolució del debat de política general sobre la convocatòria del referèndum. La resolució del TC planteja a la fiscalia actuar contra tots ells. Es tracta del vicepresident primer, Lluís Corominas, i tres secretaris de la Mesa, Anna Simó i Ramona Barrufet de JxSí, i Joan Josep Nuet de CSQP.

"No entenem ni contemplem cap inhabilitació perquè tots cinc hem complert amb les nostres funcions i obligacions com a membres de la Mesa. Al contrari, si no ho haguéssim fet hauríem incomplert les nostres obligacions", ha assegurat.

La presidenta ha subratllat en prendre la paraula per a la seva intervenció inicial, la “diversitat” política que representen els membres de la Mesa presents, per advertir que “el que succeeix a Catalunya no afecta únicament a l’independentisme, sinó que està en joc la democràcia”.

Forcadell ha explicat que la conclusió del TC, recollint els arguments de l’Advocacia de l’Estat i la Fiscalia, és que al debat de política general no es podia parlar sobre independència. “Que a nosaltres, membres de la Mesa, ens pertocava dir al president de la Generalitat i als grups parlamentaris de què es podia parlar i de què no”, ha resumit, per advertir tot seguit que “això, evidentment, ni ha passat ni passarà”.

"Es debatrà malgrat les intimidacions"

La presidenta ha subratllat que admetre o no unes propostes pel seu contingut polític “ataca frontalment l’essència del parlamentarisme i la seva raó de ser”. Per aquesta raó ha volgut enviar un “missatge de tranquil·litat a la ciutadania”: “Malgrat les intimidacions, les amenaces i els requeriments, garantirem que el debat i la paraula continuaran sent lliures en aquest Parlament”.

Igualment ha assegurat que els membres de la Mesa estan convençuts d’haver complert amb les seves obligacions. I així ho han expressat ells mateixos tot seguit.

“Novament ens neguem a convertir-nos en censors a les ordres d’un govern incapaç d’afrontar políticament els conflictes polítics”, ha advertit.

El vicepresident Lluís Corominas ha destacat que el TC no ha escoltat cap de les seves argumentacions, ha assegurat que defensaran els drets dels diputats fins al final i ha titllat d’inacceptable la interlocutòria.

Caps de turc

Especialment significativa ha estat la intervenció del diputat de CSQP Joan Josep Nuet que ha començat la seva intervenció recordant que no és indepentista però defensa que "al Parlament s’ha de poder parlar de tot". "És possible que se'ns vulgui convertir en cap de turc amb una avis al poble que, tallant alguns caps potser, la gent d’aquest país s’espantaran i es farà enrere en les seves demandes de sobirania", ha advertit el diputat tot mostrant la convicció que no han comès cap "acte criminal".

La republicana Anna Simó ha insistit que continuaran endavant en la defensa de la democràcia i la voluntat popular, mentre que Ramona Barrufet ha atribuït la situació en què es troben al fet de "no haver obert la porta a la censura".