Sense entrar en ideologies, el president de Foment del Treball, Joaquim Gay de Montellà, ha expressat la seva neutralitat enfront del futur govern que conduirà les polítiques de l'Estat en els propers anys però ha posat dues condicions: que sigui un govern "estable i sòlid que respongui les il·lusions de la ciutadania" i que no es facin declaracions que "desestabilitzin" els mercats.

Ho ha dit a Els Matins de TV3, on ha posat de manifest que quan hi hagi un govern a Espanya, "des de Catalunya es podrà establir diàleg". També ha insistit molt amb què es "respecti" l'ordenament jurídic.

Entrant en terreny català, Gay de Montellà ha recordat que "vam ser els primers" a defensar el pacte fiscal o concert econòmic el 2011 i que, a més a més, l'any 2013 van demanar un "pacte institucional". Al seu parer, "tenim una capa de gent molt potent amb sentiments que els hem de respectar".

En aquest sentit, el president de Foment s'ha lamentat que "no veig perquè hi ha problemes per modificar a Catalunya" la qüestió de les nacionalitats i regions que ja contempla l'article 2 de la Constitució.

Pors empresarials

La por de l'empresariat és "no ser eficaços pel país" perquè el seu repte és "ser vàlids i potents". Per això, Gay de Montellà s'ha mostrat preocupat per una possible renovació de la reforma laboral perquè "hem aconseguit reduir l'atur i crear llocs de treball gràcies a aquesta reforma".

Davant d'aquesta situació, el president de Foment ha exposat la seva satisfacció perquè "hem sigut la il·lusió d'Europa" i ara "tornem a estar il·lusionats amb la recuperació". "Una de les coses que ha fet bé Rajoy és aquesta reforma i, si la volen derogar, s'equivoquen perquè no és el camí", ha sentenciat.

Gay de Montellà també ha manifestat la seva inquietud pels pressupostos de Catalunya, dels quals es votarà la pròrroga del 2015 avui al Parlament. "Hem de donar senyals de normalitat", ha opinat, i ha afegit que al president de la Generalitat, Carles Puigdemont, "li vaig traslladar allò que necessitem els empresaris" que, ha especificat, "no som tota la ciutadania".