Foment del Treball considera que la llei del referèndum no ha de tramitar-se al Parlament i “en cap cas” hauria d’aprovar-se. Així s’assegura en un informe de la comissió jurídica de Foment que avui s’ha fet públic i que “alerta” que aquesta llei “imposa una declaració unilateral d’independència exprés” amb una simple majoria de vots i que, en cas de dur-se a terme, suposaria de fet “un cop d’Estat jurídic contrari al dret intern i internacional, i un exercici d’enorme irresponsabilitat política de conseqüències impredictibles”.

La comissió jurídica d’aquesta entitat que presideix Joaquim Gay de Montellà denuncia que aquesta llei “apel·la a una inexistent sobirania del poble de Catalunya” i adverteix que el dret internacional “només reconeix el dret de secessió en els processos de descolonització i en els casos de greus vulneracions dels drets humans”.

El text considera que el projecte presentat per JxSí i la CUP planteja una norma “excepcional” per sobre de les lleis i la doctrina del Tribunal Constitucional. Així mateix, denuncia que no sorgeix d’un ampli consens, no garanteix una campanya llarga i amb neutralitat, ni determina com s’elabora el cens, ni la composició plural de les meses i tampoc imposa el que descriu com una majoria clara.

“S’enfronta frontalment amb el Codi de Bones pràctiques de la Comissió de Venècia”, conclou.

JxSí i la CUP tenen intenció d'entrar a tràmit la llei del referèndum abans que acabi el present període de sessions, amb la qual cosa podria formalitzar el registre divendres o dilluns.