Enmig d'una tensió creixent entre Catalunya i Espanya, amb Puigdemont i quatre consellers a Brussel·les, el president de la Nova Aliança Flamenca (NV-A), Bart De Wever, ha recordat un dels episodis més cruents de la història de Bèlgica: el saqueig d'Anvers, també conegut com la Fúria espanyola. Coincidint amb l'aplicació del 155 i amb l'empresonament de vuit consellers, el líder del principal partit a escala belga i flamenca ha recordat aquest episodi històric, marcat també per la repressió de l'Estat espanyol.

"Recordem la Fúria espanyola, el dia més sagnant de la nostra història. Fa 441 anys, 10.000 morts a Anvers per Felip II", ha dit en un missatge a la xarxa social Twitter, que ha acompanyat amb una pintura de l'època, feta pel pintor Frans Hogenberg.

Què va ser la Fúria espanyola?

El Saqueig d'Anvers, també conegut com la Fúria Espanyola, es va produir entre el 4 de novembre i el 7 de novembre de 1576. El saqueig, que va ser sanguinari i va provocar la mort de milers de persones, va ser perpetrat per les tropes espanyoles desplegades a la zona.

En aquell moment, Flandes i els Països Baixos formaven part de la corona espanyola i lluitaven per la independència. El saqueig va provocar que les províncies que encara es mantenien fidels al monarca espanyol se sublevessin.

La Fúria espanyola forma part d'un llarg episodi històric, la Guerra dels Vuitanta Anys (1568-1648), que va enfrontar Flandes amb la monarquia espanyola per la independència.