La Fiscalia ha emplaçat els magistrats del Tribunal Constitucional a exigir responsabilitats penals a la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, per haver donat pas a la votació de les conclusions de la comissió del Procés Constituent que la cambra catalana va aprovar el passat 27 de juliol i haver desobeït, en definitiva, l'advertència del TC que alertava que la comissió era "absolutament inviable".

Així ho publica avui El Español, que ha tingut accés a l'escrit que ha enviat la Fiscalia a l'alt tribunal, i que detalla que el fet de permetre la votació de les conclusions "podria tenir rellevància jurídic-penal, l'abast de la qual es podria determinar a la via jurisdiccional competent". 

I no només això. També ha presentat al·legacions sobre l'incident d'execució que havia presentat l'Advocacia de l'Estat per demanar que es declarés nul·la la declaració del Parlament, en una mostra de suport total al lletrat de l'Estat.

Conclusions oposades

Pel fiscal de l'Estat, que la presidenta del Parlament fes cas omís a l'auto dictat pel TC el passat 19 de juliol, "s'oposa radicalment als pronunciaments del TC", que ja avisava que els "poders implicats i els seus titulars" i "especialment la Mesa del Parlament" del deure d'"impedir o paralitzar qualsevol iniciativa que suposi ignorar o eludir els mandats enunciats”. "Sota la seva responsabilitat", subratllava.

Mentre que la cambra catalana insisteix en la sobirania de Catalunya per crear un Estat propi, la Fiscalia considera que aquesta desobediència "no podria emparar-se en el mer exercici de llibertat del debat parlamentari sobre un contingut polític de pluralitat ideològica, pretenent ser constitucionalment asèptic, per com contradiu dos pronunciaments específics del TC i incorpora uns efectes jurídics que excedeixen de les facultats que la legislació atribueix al Parlament de Catalunya".

Transgressió dels límits

Les conclusions aprovades, totalment oposades al que ja havia dictat l'alt tribunal, són, a ulls de la Fiscalia, una "transgressió dels límits" que, a més, "introdueixen postulats i pautes d'actuació d'òrgans polítics que no respecten el marc constitucional".

Per això, el fiscal de l'Estat aprofita per personalitzar aquesta "transgressió" en Forcadell perquè, a parer seu, "la seva intervenció va ser determinant de la resolució del Parlament".

"L'exercici de les seves funcions per la presidenta del Parlament de Catalunya, en el marc dels advertiments realitzats pel TC, amb ple coneixement de la sentència del 2 de desembre i de l'acte de 19 de juliol del 2016 (...) implicava un desconeixement notori i flagrant d'aquestes resolucions que pogués tenir rellevància jurídic-penal i l'abast de la qual i rellevància es podrà determinar en la via jurisdiccional competent", conclou l'escrit.