Mohamed Houli Chemal, detingut com a conseqüència dels atemptats a la Rambla de Barcelona i Cambrils, ha reconegut aquest dimarts davant del jutge Fernando Andreu que els presumptes terroristes preparaven atemptats a "monuments" i esglésies, sense concretar-ne quins, segons informen fonts de l'Audiència Nacional. Un cop finalitzada la declaració dels quatre detinguts, el jutge n'ha demanat presó incondicional per a dos d'ells, acusant Houli de quatre delictes: pertinença a organització terrorista, assassinat terrorista, estralls i tinença explosiva.

Houli, de nacionalitat espanyola (nascut a Melilla) i de 21 anys, ha sigut el primer a declarar. "Ha entrat cap cot i parlant baixet" assegura un dels assistents a la testificació, que ha durat al voltant d'una hora i deu minuts. S'ha ratificat la declaració policial sobre que es buscava un atac de "més abast" i diu que es va assabentar "fa dos mesos" dels atemptats que planejaven orquestrarien. Segons les fonts consultades, tant ell com Driss Oukabir han insistit en què "tota la culpa" era de l'Imam de Ripoll, tot i que Oukabir n'hauria estat més insistent. 

Houli va resultar ferit en la mateixa casa on va morir l'imam, segons va confirmar dilluns el major dels Mossos, Josep Lluís Trapero. Així i tot, segons fonts judicials, el declarant afirma que l'imam es volia immolar. Les fonts especulen que Houli s'hauria salvat de la mort perquè en el moment de l'explosió es trobava sopant al porxo de la casa. No va quedar exempt de les ferides, motiu pel qual estava internat a l'hospital de Tortosa i ha arribat en pijama a les dependències judicials. Les mateixes fonts afimen que l'Audiència n'ha demanat roba, que no ha arribat.

Driss Oukabir i Mohamed Houli –ferit a l'explosió de la casa d'Alcanar– culpen de la matança l'imam de Ripoll. El segon assegura que aquest es volia immolar

Ara bé, així com els altres tres ha passat la prova mèdica del forense que l'habilita per a declaració, que ha començat a les 12.50 h, gairebé tres hores més tard que la Guàrdia Civil hagi traslladat els detinguts –al voltant de les 9 h– perquè han hagut de llegir l'atestat dels Mossos d'Esquadra, que els fiscals han titllat de "molt interessant", segons fonts consultades. Aquest feia constar que amb els explosius d'Alcanar –formats per peròxid de cetona es pretenia perpetrar un atemptat de "més abast" a Barcelona. Ara bé, Houli no ha parlat en cap moment de les bombones de butà.

El segon a testificar ha sigut Driss Oukabir, de 28 anys, que va ser el primer detingut –que va afirmar que li havien robat la documentació– germà gran de Moussa Oukabir, abatut a Cambrils. Aquest s'ha desdit de la seva declaració inicial i ha reconegut que va llogar les furgonetes perquè el seu germà era menor, tot i que l'objectiu era "una mudança". Els altres són Mohammed Aalla, de 27 anys, detingut a Ripoll i germà de l’abatut a Cambrils Said Aalla, i Salh el Karib, de 24 anys i detingut a Ripoll. No necessitaven traductor perquè parlen "perfectament", segons fonts judicials.

Els Mossos xifren en 12 els integrants de la cèl·lula, dels quals cinc haurien mort abatuts a Cambrils. Són Moussa Oukabir, germà petit del detingut Driss Oukabir; Mohamed Hichamy i el seu germà Omar Hichamy; Said Aalla, germà del detingut Mohammed Aalla, i Houssaine Abouyaaqoub. Està confirmada la mort de l’imam de Ripoll, Abdelbaki es Satty i de Yousef Aalla a l’explosió d’Alcanar, i de l’autor de la matança a la Rambla identificat pels Mossos, Younes Abouyaaqoub. Per aquest motiu, el major dels Mossos va donar per desarticulada la cèl·lula, tot i les cauteles de la investigació.