Cop de porta de la Fiscalia al permís de tres dies que la Junta de Tractament de Presons va acordar concedir a Jordi Sànchez el passat 16 de gener. Els arguments: que és prematur perquè encara falta molt -més de quatre anys- perquè pugui començar a gaudir de la llibertat condicional, i és injustificat per "l'absència de penediment" del pres. Són les mateixes raons per les quals fa una setmana va denegar un permís idèntic a Jordi Cuixart

L'última paraula sobre la concessió d'aquestes sortides puntuals de 72 hores que van sol·licitar els líders d'Òmnium i l'ANC la tindrà el jutjat de vigilància penitenciària. Haurà de decidir si compra els raonaments del ministeri fiscal, que a l'escrit fet públic avui deixa clar que aquests permisos són només una possibilitat i no pas un dret. Alhora, assenyala que l'objectiu essencial per atorgar-los respon a la "reinserció social i la reeducació". 

Tant Sánchez com Cuixart compleixen amb dos dels requisits principals per poder començar a gaudir d'algunes hores en llibertat, que són haver complert una quarta part de la pena -de 9 anys per sedició- i estar qualificat en segon grau. Amb tot, Fiscalia manté que aquestes dues condicions "no suposen per se l'atorgament del permís, sent determinant el criteri d'oportunitat" dins del programa de tractament.

Des del seu punt de vista, en aquest cas concret "no procedeix autoritzar el permís proposat en apreciar-se la presència d'elements negatius que cal avaluar desfavorablement". Detalla com a factors contraproduents el "no reconeixement del delicte, les llunyanes dates de compliment de la condemna total i el no haver realitzat programa específic de tractament". L'escrit del ministeri exposa, a més, que una altra de les finalitats que persegueixen aquesta tipologia de permisos és que el reclús vagi adaptant-se mica en mica a la vida en llibertat, i que en el cas de Sànchez és massa aviat encara, tenint en compte que no podrà acollir-se a la condicional fins al juliol de 2024. 

La decisió de Fiscalia té a veure amb un permís anterior al que ahir es va donar a conèixer, segons el qual Sànchez i Cuixart podrien sortir de dia a treballar i tornar a la nit a dormir a Lledoners, en aplicació de l'article 100.2 del codi penal. Aquest en concret encara no l'han estudiat i segons fonts consultades no ho faran fins a finals de la setmana vinent. En qualsevol cas, la decisió adoptada i comunicada per la Junta de Tractament és executiva i per tant, de moment s'aplicarà automàticament sense esperar la resolució judicial. 

El 25 de gener passat, Jordi Sànchez va poder sortir de la presó amb el primer, i únic fins ara, permís penitenciari de dos dies. Una setmana abans n'havia gaudit Cuixart.