Dos anys de presó i quatre d’inhabilitació. Aquesta és la condemna que sol·licita la Fiscalia per a l’agent escopeter i el subinspector de la Brigada Mòbil dels Mossos d’Esquadra (Brimo) implicats en el cas Esther Quintana. Segons el relat del fiscal, Quintana va perdre l’ull esquerre per una de les dues pilotes de goma disparades per la unitat antiavalots dels Mossos en la vaga general del 14 de novembre del 2012.

Així ho indica l'escrit de qualificació del fiscal que dóna la volta com un mitjó a la versió oficial dels fets que ha mantingut Interior des del primer moment. La fiscal Marta Marquina descriu en 9 planes què va passar aquella tarda en què Quintana va perdre un ull i, de retruc, desconstrueix una versió que els Mossos, la Brimo (brigada antiavalots) i la Conselleria d'Interior han pagat molt cara.

Sense necessitat de disparar

La Fiscalia entén en la seva descripció dels fets que no hi havia cap necessitat de efectuar els dos trets perquè quedaven pocs manifestants i es podien haver utilitzat “mètodes menys lesius”. “No hi havia risc ni per la integritat de la seva persona, ni per la seva unitat ni per tercers”, detalla el fiscal.

Segons l’escrit de qualificació del fiscal, els fets es van registrar quan hi havia una situació de “tranquil·litat, quedant escassos manifestants que estaven en fase de dispersió i que marxaven voluntàriament, sense portar armes ni instruments perillosos que suposessin un risc contra la integritat física dels agents de l’autoritat, de la resta de manifestants, vianants o de la propietat aliena”.

"Van infringir les normes"

La Fiscalia considera que els Mossos van “infringir les normes de precaució incomplint totalment les normes vigents en aquell moment sobre l’actuació policial durant concentracions i manifestacions contingudes en el protocol” en l’ús d’armes en aquestes situacions.

Dues pilotes de goma

La conclusió del fiscal és que es van disparar dues pilotes de goma. Una versió diametralment oposada a la que van mantenir els Mossos des d’un primer moment que negaven que s’hagués disparat cap tret.

Un delicte de lesions

Per a la Fiscalia, els dos processats van cometre un delicte de lesions per imprudència greu, previst a l’article 152 del Codi Penal. Un delicte pel qual demana dos anys de presó i quatre d’inhabilitació.

Quintana, indemnitzada

La víctima va arribar a un acord amb l’asseguradora de la Conselleria d’Interior el passat mes de setembre. Quintana va cobrar 260.931 euros d’indemnització amb un reconeixement del 69% d’incapacitat.

Un cas polèmic

La versió de la Fiscalia és diametralment oposada al relat explicat per part dels Mossos i la Conselleria d’Interior que dubtava, de bon principi, que una pilota de goma dels Mossos era la causant de la lesió permanent d’Esther Quintana.

Dimissions i canvis

La contradicció de les versions va provocar la dimissió de Manel Prat, una de les joves promeses de CDC, com a director general de la Policia. La gestió de l’aleshores responsable d’Interior, Felip Puig, va quedar tocada. I el comissari en cap de la Brimo, Sergi Pla, va deixar la unitat per integrar-se com a cap de l’àrea policial de la Catalunya Central.

Jané evita valorar la decisió del fiscal

Per la seva banda, l'actual conseller d'Interior, Jordi Jané, ha evitat aquest migdia valorar la conclusió de fiscal. Amb una resposta de manual ha apuntat que encara queden moltes proves per realitzar i poder comprovar què va passar aquella tarda del 14 de novembre.

Sense pilotes de goma

El cas va aixecar molta polseguera fins al punt que va ser clau en la decisió del Parlament de retirar a partir del 30 d’abril del 2014 les pilotes de goma del magatzem d’estris de defensa de la policia catalana. El canvi normatiu va ser aprovat per CiU, ERC, PSC, ICV-EUiA i la CUP.