El cap de la Fiscalia Anticorrupció a Barcelona, Emilio Sánchez Ulled, insta als polítics a "aprendre a dimitir" i a assumir la seva responsabilitat quan són acusats en casos de corrupció. Així, tot i no precisar quin és el moment adient per dimitir, ha reconegut que "ningú ha dit que la política sigui justa" amb els càrrecs que després són exculpats judicialment.

En una compareixença al Parlament, Sánchez Ulled també ha alertat del perill d'introduir a l'administració pública molts càrrecs eventuals, interins, de confiança i de designació política, ja que, segons ell, hi ha més risc que caiguin en "temptacions deshonestes".

Sánchez Ulled, fiscal d'entre altres causes la del 9-N i el cas Palau, ha criticat que, quan salta un cas de corrupció, la resposta habitual del poder polític és la d'esperar al fet que la justícia ho depuri. En la seva exposició, el fiscal ha explicat que determinades àrees de l'administració són d'especial risc perquè els corruptes puguin delinquir, i les ha qualificat de "temptacions estructurals permanents".

Per exemple, ha fet al·lusió al finançament il·legal dels partits polítics com una temptació estructural que ha qualificat de terrible, i ha considerat que les fundacions vinculades a les forces polítiques són "un gran forat negre" per a la recepció de fons il·lícits.

Entre elles aquestes àrees de risc de corrupció, ha alertat que l'externalització de la gestió de qüestions públiques a entitats privades pot ser una temptació, igual que el que considera una excessiva contractació de càrrecs de confiança.

"Aquestes persones que depenen d'un nomenament polític tenen una tendència major a agradar als polítics de torn perquè no tenen la força per oposar-se que poden tenir els funcionaris", ha considerat. També ha llançat una crítica a la ciutadania perquè "ningú es queixava durant els anys de festa" i ara, amb la crisi econòmica, ha recordat que els qui acaben pagant són sempre els més febles.

Independència de la fiscalia

Pel que fa a la independència de la Fiscalia, Sánchez Ulled ha dit que "no estaria de més reforçar legalment el marc d'autonomia i imparcialitat del Ministeri Fiscal", encara que ha matisat que els problemes en aquest àmbit no són tan grans com sembla des de l'exterior.

Sánchez Ulled ha lamentat que la Fiscalia estigui "estigmatitzada en determinats assumptes" i ha recordat que té una estructura jeràrquica i que així ha de ser, però els fiscals tenen mecanismes per oposar-se a les ordres amb les quals no estan d'acord.

Antifrau

En preguntar-se-li per l'Oficina Antifrau de Catalunya,  després de les converses entre el seu exdirector, Daniel d'Alfonso, i el ministre d'Interior, Jorge Fernández Díaz, el fiscal ha demanat distingir entre la institució i el que era la direcció. 

"Donada l'exposició mediàtica que ha tingut no és necessari entrar en més detalls", ha resolt el fiscal, que ha insistit a no voler qualificar el paper de la direcció encapçalada per De Alfonso.