"Espanya ha estat absent dels grans debats que marquen l'agenda política d'Europa". Aquestes són les dures paraules que avui ocupen l'editorial del Financial Times, dedicada única i exclusivament a la situació d'estancament que viu l'Estat espanyol des de fa gairebé un any, i carrega contra la "pèrdua d'influència de Madrid" per ser "la pitjor" que ha tingut a la història.

Després d'haver passat per dues eleccions generals –i estar probablement a les portes d'unes terceres–, el rotatiu britànic preveu que el "cost polític" pot ser molt car per a Espanya "si el bloqueig no s'acaba aviat" perquè aquesta situació pot acabar afectant directament l'economia estatal, per exemple, perquè el Congrés pot perdre la seva oportunitat per aprovar els pressupostos de l'any vinent.

Els "profunds abismes" entre l'esquerra i la dreta i la corrupció que no para d'esquitxar constantment el Partit Popular són dos dels focus en què també es fixa aquest mitjà per explicar que cap dels quatre partits principals de l'Estat sap de quin és l'espai concret que ocupa, a banda que la qüestió catalana també està complicant el panorama perquè algunes de les formacions polítiques independentistes "s'han descartat a sí mateixes per ocupar alguns càrrecs a Madrid".

Tot el dret a presentar-se

El rotatiu britànic recorda que serà demà quan el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, es presenti com a candidat a la presidència de l'executiu estatal i assegura que "té tot el dret de fer-ho" perquè va tenir més vots –i més diferència de vots respecte la resta de formacions– en la segona ronda electoral del 26-J, que en la primera del 20-D.

El suport de Ciutadans –que recorda que fins fa poc carregava dur contra el president en funcions i el seu partit– serà una gran ajuda per als populars, posa sobre la taula el Financial TImes, tot i que no serà suficient per aconseguir investir Rajoy president.

Per això, el PP necessita també l'abstenció dels socialistes, però aquesta no és la intenció del PSOE, i, mentrestant, "Pedro Sánchez intentarà guanyar temps", tant per mantenir la seva posició dins el partit, com per veure si la intenció de vot canvia en les properes setmanes.

En mans de Sánchez

Però la cosa no acaba aquí. El rotatiu britànic aprofita per posar de relleu que, en base a les seves accions, "el senyor Sánchez sembla no tenir cap projecte realista per formar govern" –postura que titlla d'"incoherent"–, alhora que exposa que cap dels líders dels principals partits "semblen preparats per forçar unes terceres eleccions".

La solució que proposa el Financial Times per als socialistes és abstenir-se aquesta setmana "per deixar clar als seus votants que l'abstenció no és un suport a Rajoy, però acabar abstenint-se per "responsabilitat política" perquè, d'aquesta manera, "s'acabaria amb el bloqueig polític". 

Després, durant la legislatura, Sánchez podrà "llançar" el seu suport i votar pels problemes "crucials". "L'estancament polític d'Espanya ha marxat molt lluny durant molt de temps. Està a les mans de Sánchez acabar-lo. Ho hauria de fer ara", sentencia el mitjà.