La Mesa de la Diputació Permanent del Congrés dels Diputats, formada per PP, PSOE i Ciutadans, ha rebutjat aquest dimarts convocar l'òrgan perquè debati sobre la conveniència que el ministre de l'Interior en funcions, Jorge Fernández Díaz, doni explicacions per la difusió dels enregistraments de la presumpta conversa entre ell i el director de l'Oficina Antifrau de Catalunya (OAC), Daniel de Alfonso, sobre possibles investigacions a líders independentistes.

Van ser Esquerra Republicana de Catalunya, Convergència, Podemos i Izquierda Unida els qui van sol·licitar la presència del ministre davant l'únic òrgan parlamentari que roman actiu després de la dissolució de les Corts. Els dos grups dels partits independentistes catalans també van demanar que fos el mateix president del Govern en funcions, Mariano Rajoy, el qui comparegués pel cas de les escoltes al Ministre.

PP, PSOE i Ciutadans, els únics grups que estan representats a la Mesa de la Diputació Permanent, han rebutjat per unanimitat les dues sol·licituds al·legant que la Diputació Permanent, en els períodes entre legislatures, només es reuneix per abordar qüestions excepcionals o d'extrema urgència.

Al juliol

Des de Ciutadans, el diputat Ignacio Prendes ha avançat que a partir del proper 19 de juliol, quan es constitueixi el nou Congrés, la seva formació registrarà una sol·licitud perquè Fernández Díaz reti comptes d'aquest tema davant la cambra baixa, ja que el consideren "d'extrema gravetat ".

La socialista Micaela Navarro, per la seva banda, ha destacat que li crida "molt" l'atenció que el que proveu d'Interior només es preocupi per com s'han difós aquestes gravacions. "Això és el menys greu, el més greu és que s'han produït", ha comentat, incidint que Fernández Díaz encara ha de rendir comptes per aquest assumpte.

En canvi, la vicepresidenta del Congrés, la popular Celia Villalobos, ha defensat que el ministre ja ha donat "totes les explicacions que havia de donar" i que, a més, "els catalans ho han revalidat", vist el resultat obtingut per el PP català a les eleccions de diumenge. Al seu parer, el "increïble" és que "es gravi al despatx del ministre". "Això és molt fort", ha exclamat.