El ministre de l'Interior, Jorge Fernández Díaz, condecorarà el president del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), Jesús María Barrientos, el jutge que va avalar la decisió d'afavorir el judici a l'expresident de la Generalitat Artur Mas i a les exconselleres Irene Rigau i Joana Ortega, pels delictes de prevaricació i desobediència en la consulta del 9-N.

Segons avança El Español, el ministre en funcions té previst lliurar la condecoració amb motiu de la festivitat dels Àngels Custodis, patrons de la Policia Nacional, que se celebra el 2 d'octubre. Barrientos va arribar a la presidència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a començaments d'aquest any rellevant en el càrrec Miguel Ángel Gimeno, molt criticat per la seva actitud davant del sobiranisme, considerada feble per sectors espanyolistes. Fernández Díaz concedirà a Barrientos la medalla al Mèrit Policial amb Distintiu Blanc.

Comissió d'investigació

La condecoració coincideix en el temps amb la decisió del Congrés dels Diputats d'obrir una comissió d'investigació sobre les presumptes maniobres del ministre destinades a fabricar proves comprometedores contra líders sobiranistes catalans en el marc de l'anomenada Operació Catalunya, destinada a soscavar per mitjans dubtosos el suport de la societat catalana a l'independentisme.

Quant al procés contra Mas, actualment es troba en espera que la Fiscalia i la resta d'acusacions presentin els seus escrits de qualificació.