El comitè de campanya de Democràcia i Llibertat (DiL) es reuneix cada dia a les vuit del matí. I avui hi ha accedit El Nacional. “Algú hauria de dir que les converses entre JXSí i la CUP no van gens bé, perquè així surti la CUP a dir que van molt bé”. La proposta és de Lluís Corominas, membre de la direcció de CDC, i provoca el riure dels presents. La reunió és molt distesa. Es nota que es compta en hores el que queda per acabar la cursa cap al 20D.

No obstant, el tema cupaire –la investidura d'Artur Mas, encara incerta; la legislatura, si és que comença...– segueix preocupant. El director de campanya, Jordi Cuminal, insisteix en el fet que cal evitar cap valoració política sobre les negociacions entre la CUP i JxSí: “Hem d’intentar no posar-ho en campanya”.

Hi ha aspectes de la negociació, com la situació de les escoles concertades, que preocupen molt a la militància convergent. Unió ha aprofitat per burxar en aquest flanc, malgrat que CDC hagi garantit repetidament que l’escola concertada no entra en la negociació.

Unió i la credibilitat

L’últim a treure el tema ha estat el democratacristià Josep Sánchez-Llibre. “Menteix amb una impunitat...”, critica Josep Rull, coordinador general de CDC. “No és creïble”, rebla algú. Ningú diria que fa quatre anys Sánchez-Llibre s'asseia en aquella mateixa cita.

 

Entre els assistents hi ha dos exdirigents d'Unió, Antoni Castellà i Titon Laïlla, actualment a la cúpula de Demòcrates per Catalunya, socis a la coalició DiL. Unes sigles que, curiosament, coincideixen amb les inicials de Duran i Lleida.

Sense acte Mas-Junqueras

La reunió es du a terme al voltant d'unes taules blanques disposades en forma de rectangle immens. Presideix Cuminal. A la seva dreta, Josep Rull i, a l’esquerra, Joan Vidal, director de l’oficina del president de la Generalitat.

 

Un dels temes principals de la reunió és el debat a TV3 que s’ha de celebrar a la nit. Però també es comenta la reunió amb ERC a la seu de l’ANC i l’agressió que el dia anterior ha patit el president del Govern espanyol i candidat del PP, Mariano Rajoy.

Avui hi ha persones estranyes a la reunió. Ningú parla d'ERC ni per què s'ha desestimat l'acte que en les darreres hores els republicans han proposat celebrar amb Mas i Junqueras.

Presidència

Josep Martí, secretari de comunicació del Govern, segueix per Twitter l’entrevista a Artur Mas que es fa en aquell mateix moment a RAC1. De tant en tant, canta un titular. A prop d’ell hi ha el secretari d’Estudis i Programes de CDC, Jordi Baiget, i també secretari del Govern. No hi falta cap dels pesos pesants de Presidència.

 

La sala està molt ben il·luminada per dos immensos finestrals. La reunió es fa a la setena planta de la seu de Convergència, al carrer Còrsega de Barcelona. Una seu ja venuda i en la qual d’aquí uns mesos s'hi faran pisos. Aviat la sala de reunions de CDC es convertirà en un menjador amb vistes privilegiades. De moment, però, hi continua la planificació del 20D.

La campanya pintava molt difícil per a Democràcia i Llibertat en arrencar, però les enquestes indiquen que DiL continua enganxada al grup de quatre o cinc partits que encapçalen molt frec a frec els sondejos a Catalunya.

Cada elecció, un nom

La reunió del comitè es divideix en dues parts. Una primera, més política, d’estratègia, molt més reduïda. A partir de les nou s'hi sumen els responsables de les qüestions més logístiques i l’assistència es multiplica: gairebé 25 persones. La mitjana d'edat cau en picat. Corominas fa el relleu al cap de taula de Rull, que ha de marxar amb Antoni Castellà. Només hi ha un ordinador engegat damunt la taula.

 

A vegades, poques, s'ha presentat a la reunió el candidat, Francesc Homs. En una ocasió, la logística de la campanya va obligar a convocar la cita matinal en un hotel on se celebrava un dels actes de campanya.

Arriba el moment del repàs dels actes a peu de carrer. El dia anterior es va fer una acció a l’Auditori amb gent gran i va funcionar molt bé, s'assegura. Permet concloure que està ben identificada la candidatura de Convergència dins les sigles de DiL. “Cada elecció hauríem de canviar el nom, la gent es motiva molt més”, ironitza Coronimas. I torna a provocar rialles.

Fotos: Sergi Alcàzar