L’escriptor i membre de la Real Academia Española Félix de Azúa advoca per la proclamació de “l’estat d’emergència” i, per tant, per la suspensió de garanties constitucionals, amb l'objectiu de posar fi a les aspiracions independentistes de Catalunya. Segons De Azúa, l’única manera d’aturar el que considera “les barbaritats del nacionalisme”, en referència al moviment sobiranista català, passaria per l’aplicació de l’article 155. Però, anant una mica més enllà, no només proposa suspendre l’autogovern català, sinó “l’Estat de les autonomies”.

Així ho ha deixat clar l’escriptor barceloní en una entrevista publicada aquest dissabte per El Mundo, en què ha reiterat el missatge que a Catalunya “s’educa en l’odi”, tal com ja fa afirmar fa gairebé un any, en una altra entrevista en què vinculava l’independentisme català amb ETA.

A més, De Azúa, atorgant-se el paper de Cassandra -personatge mitològic grec a qui s'atribueix el do de preveure les adversitats futures enmig de la incomprensió de la resta de la gent-, assegura que el procés sobiranista ha acabat postergant la ciutat de Barcelona rere la de Madrid -on ell viu des de fa cinc anys per evitar una educació catalana a la seva filla-. “La gent és més educada i liberal a Madrid que a Barcelona”, ha assegurat, i ha insistit que els governs espanyols “no han fet res per evitar que una part molt important de l’educació a Catalunya es dediqui a l’odi a Espanya”.

De fet, De Azúa considera que la seva solució a les aspiracions de gran part de la societat catalana, és a dir, la “suspensió de l’Estat de les Autonomies”, no es durà a terme precisament per culpa dels governs espanyols: “el culpable número u del que passa a Catalunya és l’Estat espanyol. González, Aznar, Zapatero i, què diré de Rajoy! S'han pensat que cedint podien solucionar el problema”. “Per què hi hagi Estat, l’Estat ha d’actuar com a tal a Catalunya”, ha reblat.