El rei Felip VI ha expressat aquest dimarts als parlamentaris britànics la seva confiança que el diàleg necessari i l'esforç dels governs espanyol i britànic permetran avançar cap a "solucions acceptables per a tothom" per la situació de Gibraltar després del Brèxit.

En el segon discurs pronunciat per un monarca espanyol davant del Parlament britànic, després del que va pronunciar fa 31 anys el rei Joan Carles, Felip VI també ha animat els dos executius a continuar treballant perquè l'acord de sortida del Regne Unit de la UE garanteixi la "necessària confiança i certesa" als centenars de milers d'espanyols i britànics residents als respectius països.


Durant la seva intervenció en una sessió conjunta extraordinària de les dues cambres britàniques celebrada en la Royal Gallery del palau de Westminster, llegida gairebé íntegrament en anglès, el Rei ha manifestat també la seva solidaritat i la d'Espanya amb el poble britànic davant de la "covarda violència terrorista", context en el qual ha volgut fer un homenatge a l'espanyol Ignacio Echevarría, mort en l'atemptat registrat el 3 de juny a Londres.

A més d'homenatjar Echeverría, que, com molts altres, ha demostrat un "comportament exemplar i heroic" en els últims atemptats de Londres, el Rei ha elogiat la dignitat del poble del Regne Unit, així com la seva fermesa i fe en la victòria, que "faran prevaldre una vegada i una altra la llibertat sobre qualsevol forma d'extremisme o fanatisme que condueixi a la violència i l'extremisme".

"Vull dir-los que sempre comptaran amb l'afecte dels espanyols; saben bé que som els seus amics lleials i aliats", ha recalcat el monarca, abans de subratllar: "Cada miserable atac ens ataca a tots nosaltres, perquè les víctimes són de tots nosaltres, perquè no importa el seu origen, raça, religió o condició".

Drets dels espanyols al Regne Unit

Respecte a la decisió del Regne Unit d'abandonar la UE, que Espanya respecta "plenament", encara que "li pugui pesar", el Rei ha posat en relleu que els governs espanyol i britànic hauran "de treballar intensament" per mantenir "i fins i tot millorar" l'entramat de relacions que han construït tots dos països dins del projecte europeu". Hem de pensar especialment en els centenars de milers de britànics i espanyols residents en els nostres respectius països", uns ciutadans "que aspiren legítimament a una vida digna i segura per a ells i les seves famílies", ha advertit el Monarca.

També ha dedicat unes paraules d'elogi a Elisabet II, una "admirable reina" de qui ha enaltit el seu "patriotisme, sentit de la responsabilitat, amor al seu poble i permanent vocació de servei en benefici de tots els ciutadans britànics".

Ha recordat en aquest punt que Espanya i el Regne Unit són dues monarquies parlamentàries amb "un ferm compromís amb la pluralitat i la diversitat", que "enriqueixen" les seves societats, i comparteixen igualment el "respecte a la sobirania nacional i a la legalitat".

També ha insistit tot seguit a destacar els "extraordinaris vincles" que han unit i continuen unint les corones espanyola i britànica, amb mencions a Elionor de Castella, Catalina d'Aragó i el matrimoni entre Felip II i la reina Maria Tudor, abans de concloure: "És per mi un orgull ser descendent de la reina Victòria". En passar revista a les "excel·lents relacions bilaterals", ha destacat no només l'important paper que exerceixen les empreses espanyoles en diferents sectors del mercat britànic i les oportunitats existents per a aquestes al sector de les infraestructures, sinó també els "intensos intercanvis" intel·lectuals, científics, artístics, culturals i esportius.

Entre forts aplaudiments dels parlamentaris britànics, drets, Felip VI ha tancat la seva intervenció amb un record a les paraules pronunciades pel seu pare al mateix lloc fa 31 anys, l'abril de 1986: "Som dues nacions a les quals tot ens crida a la comprensió, el suport i l'afecte".