El rei Felip VI ha aprofitat el lliurament de despatxos a la darrera promoció de jutges per fer una crida a respectar la independència judicial. “La independència de la Justícia és essència de l’Estat de Dret i hem de proclamar-la, preservar-la i respectar-la tant en el seu vessant institucional, com en el seu vessant individual”, ha subratllat.

El monarca fa aquesta crida en plena tempesta provocada per les converses que s’han fet públiques entre el ministre en funcions Jorge Fernández Díaz i el director de l’Oficina Antifrau ja destituït, Daniel de Alfonso, on s'apuntava la utilització de jutges i fiscals en la guerra bruta contra l'independentisme.

També el president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial, Carlos Lesmes, ha fet una apel·lació en el mateix sentit que el monarca tot assegurant que “l’exemplaritat pública, en general, però molt especialment l’exemplaritat del jutge, s’ha fet en aquests moments més imprescindible que mai”.

Assistien a la cita, i a la recepció posterior, a l'Auditori de Barcelona, el president de la Generalitat, Carles Puigdemont, i el ministre de Justícia, Rafael Catalá, així com l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

Separació de poders

El rei Felip VI, que s’ha encarregat de tancar els parlaments, ha subratllat que “sota el principi de separació de poders que consagra la nostra Constitució, la independència del Poder Judicial com a institució és imprescindible per a l’adequat funcionament del nostre Estat i de la nostra democràcia”.

El monarca ha subratllat que això afecta també “la independència de cada jutge individual en l’exercici de la seva funció jurisdiccional”, per la qual cosa ha emplaçat directament els nous jutges: “Jutjareu de forma lliure, sotmesos únicament a l’imperi del Dret”. “D’aquesta manera, garantireu els drets i llibertats dels ciutadans i contribuireu a la convivència democràtica dels espanyols sent mereixedors de la seva estima i respecte”, ha reblat.

Constitució Espanyola

Igualment el monarca els ha instat a tenir presents els principis de la Constitució espanyola, que són, ha assegurat, "els que han permès situar Espanya en el món com un país avançat i modern”.

Felip VI ha començat la seva intervenció amb un homenatge “ple de respecte i de dolor” a les víctimes de l’atemptat de Niça. “Cap amenaça, per totalitària o violenta que sigui, aconseguirà mai doblegar la voluntat de les nostres societats de viure en llibertat conforme als valors universals de la dignitat humana”, ha proclamat.

Integritat

Pel que fa a Lesmes, ha subratllat que la “integritat” ha de ser un dels principis rectors del comportament dels jutges, “fins i tot fora de l’àmbit estricte de l’activitat jurisdiccional, ometent tota actuació que suposi un aprofitament o benefici il·legítim derivat de la condició de jutge”.

En aquest sentit ha recordat que una societat democràtica no podria funcionar sense una administració de justícia “eficaç i de qualitat”.

“La independència no és solitud ni indiferència al que ens envolta. -ha assegurat- El nostre servei és compartit per altres, que també busquen arribar a l’ideal d’una Justícia de qualitat, ideal que no serà possible sense una lleial col·laboració de tots”.

Lesmes ha  advertit els nous jutges que no generaran confiança a la societat si la seva actuació no és “pública i transparent”; així mateix els ha emplaçat a evitar “una recerca injustificada i desmesurada de reconeixement social” i els ha demanat que traslladin a la societat informació “útil, pertinent, comprensible i fiable”. “La independència, la imparcialitat, la integritat, la prudència, la diligència, la cortesia, són virtuts del bon jutge que us han d’acompanyar sempre”, ha aconsellat.