L'argument socialista que el federalisme és l'única solució viable i possible a la qüestió catalana ha ressuscitat tornant amb força, aquesta vegada de la mà del candidat a la secretaria general del PSOE i diputat al Congrés, Patxi López, que té clar que "la resposta està a avançar en la via federal" perquè considera que "és viable".

López té clar que Catalunya "no celebrarà un referèndum unilateral", però també sap que en l'hipotètic cas que sí que es fes, l'article 155 "té molta llegenda i no es podria suspendre l'autonomia". Així ho ha dit a Els Matins de TV3, on ha volgut posar damunt la taula que com "un referèndum refrenda un acord, prefereixo trobar un acord previ", motiu pel qual ha proposat "buscar un acord entre els diferents i fer un referèndum entre tots d'aquest acord".

Parar màquines

El seu suggeriment és "parar màquines en lloc d'arribar al xoc" i, per fer-ho, assegura que l'important és "buscar ponts entre les diferents parts", així com "parlar seriosament de com reformem el model que hi ha al país".

Ara bé. S'ha mostrat d'acord amb les inhabilitacions a Artur Mas, Joana Ortega, Irene Rigau i ara Francesc Homs perquè "s'han inhabilitat no per complir un procés democràtic, sinó per desobeir". A més, sobre la marxa del PDeCAT, ERC i Podemos ha deixat anar que "no es pot deixar intervenir un diputat per qualsevol cosa".

El candidat a la secretaria socialista s'ha lamentat que s'utilitzi les diferències entre territoris per "enfrontar-se" perquè, a parer seu, "hauríem de reconèixer que això ens enriqueix", però ha carregat subtilment contra l'anunci d'inversions en infraestructures de Mariano Rajoy perquè considera que "no és la resposta", sinó que "cal més política", és a dir, segons ell "s'ha de defensar la llei, però cal buscar com juguem amb la política per trobar acords".

Tornar a l'esquerra

Fora del procés, López també ha parlat de les candidatures socialistes per presidir la secretaria general del partit -ell mateix, Pedro Sánchez i Susana Díaz-. En aquest sentit, ha carregat contra Podemos, a qui ha atribuït la responsabilitat de la divisió del PSOE, però ha volgut deixar ben clar que "no hi ha risc d'escissió del partit, tot i que sí de mantenir la divisió".

Precisament per això, ha posat de manifest que el seu objectiu és "recuperar l'electorat que se'n va anar del PSOE a Podemos", així com "recuperar el projecte d'esquerres que no faci de fusió de confusió amb el PP".

Per qui perdi les primàries, se l'haurà d'"integrar per tornar la unitat del partit", ha proposat el diputat socialista, al mateix temps que ha assegurat: "Si sóc secretari general, trucaré als altres candidats per veure com ho fem".