Els familiars dels vuit consellers del Govern destituït i de Jordi Sánchez i Jordi Cuixart, juntament amb els portaveus de les associacions sobiranistes Òmnium i ANC i diversos representants d'ERC, PDeCAT, En Comú i la CUP s'aplegaven aquest divendres a les portes del Tribunal Suprem, en espera de l'alliberament dels presos, que declaraven novament davant del jutge Pablo Llarena, un cop l'Audiència Nacional va cedir la causa a l'alt tribunal. El clam era unànime: aconseguir que tornessin a casa, en un moment clau per a la política catalana, a les portes de la campanya del 21-D.

"Esperem que es faci justícia", reclamava la diputada d'ERC al Congrés Esther Capella, i denunciava que la jutgessa Carmen Lamenla hagués decidit enviar els consellers Jordi Turull, Josep Rull, Raül Romeva, Carles Mundó, Oriol Junqueras, Joquim Forn, Meritxell Borràs i Dolors Bassa, a Estremera i Alcalá Meco fa tot just un mes. Capella anava acompanyada d'una comitiva republicana formada pels diputats Gabriel Rufián i Joan Capdevila, i la senadora Mirella Cortès, que a estones es refugiaven del fred intens en una cafeteria propera al tribunal. 

Per la banda de Junts per Catalunya hi havia el candidat Eduard Pujol, acompanyat dels diputats del PDeCAT Míriam Nogueras i Sergi Miquel, a més del senador Josep Lluís Cleries. Pujol ha subratllat un greuge comparatiu a les candidatures amb representants a la presó o a "l'exili". "Hi haurà forces polítiques que no podran fer campanya en les mateixes condicions" ha denunciat, en al·lusió a la llista de Carles Puigdemont i ERC. Per això, ha reclamat que aquells qui "han treballat de forma pacífica i cívica per al mandat del poble català" sortissin de la presó.

La coordinadora general dels demòcrates Marta Pascal, igualment ha apel·lat al "sentit comú" perquè els empresonats tornessin a casa i ha exposat que estaven preparats per pagar les finances. 

En termes similars s'ha pronunciat l'expresident Artur Mas, qui ha arribat a les portes del Tribunal Suprem al voltant de les 11:30h per abonar-se a les paraules de Puigdemont sobre avalar "qualsevol estratègia de defensa" dels exconsellers i els Jordis, tal que poguessin abandonar el recinte penitenciari, "recuperar la llibertat", estar a prop de la família i fer campanya. "Hi ha tots els motius del món per treure'ls de la presó", ha insistit Mas.

Des de la CUP, les representants Bel Olid i Gabriela Serra s'han mostrat a favor de continuar amb la DUI, tot i que Olid ha assegurat que es "respectaria" qualsevol estratègia de defensa, per bé que creia que el judici no tenia "cap mena de sentit". La escriptora i traductora feminista, però, també ha anunciat que si es produïa una majoria en contra de l'independentisme el 21-D, actuarien "en conseqüència". Això sí, ha afirmat que, en cas contrari, no descartaven "seure a negociar els termes de la ruptura" exposava Olid, que l'estrenarà en la llista cupaire com a número sis.

El portaveu provisional d'Òmnium Marcel Mauri també esperava que "s'imposés el seny". "Malauradament, la resposta judicial fins ara ha estat un disbarat, completament desproporcionada" ha indicat. Per aquest motiu, Mauri ha fugit de demanar excuses sobre l'al·legat dels consellers, si és que deien acatar el 155 i la Constitució espanyola.

Més discrets i en un segon pla han quedat els diputats Joan Mena i Marta Sibina d'En Comú, que han preferit no fer declaracions.

També restaven al marge del núvol mediàtic els familiars dels empresonats, que suportaven les baixes temperatures madrilenyes des de primera hora del matí, aplegats conjuntament davant la porta del Tribunal Suprem, d'on van marxar els furgons policials el passat 2 de novembre.