Una anàlisi publicada avui per la Fundació per a l'Anàlisi i els Estudis Socials (FAES), el think tank que presideix José María Aznar, adverteix que el que interessa al nacionalisme català "no és una altra cosa que salvar la pell i els mobles" i, per això, transmet el missatge que s'està davant d'un conflicte polític que se soluciona amb un referèndum.

En l'anàlisi, l'autor, escriptor i col·laborador de FAES Miquel Porta Perales subratlla que el nacionalisme català no té pla alternatiu i només busca la continuïtat del procés "i la campanya propagandística impulsada per la Generalitat".

Segons l'autor i crític, el nacionalisme català davant del previsible col·lapse del procés necessita jugar l'última carta que li queda: "Una manifestació de suport als màrtirs encausats, que sigui l'expressió de la ferma convicció d'un poble que no està disposat a renunciar al dret a decidir i a la República catalana independent".

En aquest sentit, Porta assegura que la mobilització juga el paper de termòmetre del procés "encara que Artur Mas, Joana Ortega i Irene Rigau siguin uns protagonistes políticament amortitzats".

Per a l'analista, l'únic que compta és l'agitació independentista "a qualsevol preu per tal d'insuflar oxigen a un procés que s'ofega"