Els 100 primers dies de Govern han aconseguit confirmar Carles Puigdemont com un factor clau en l’univers convergent i alhora consolidar el seu perfil dins del palau de la plaça Sant Jaume. Partidaris i detractors li reconeixen que, malgrat la inexperiència en la primera línia política en l'àmbit català i enmig un escenari trufat de mines, ha aconseguit superar els cent primers dies com a president sense errors greus, i amb alguns encerts.

De fet, una de les principals ensopegades d’aquests dos mesos i mig està més vinculada a la política municipal que no pas a la catalana. Va ser el curiós culebrot en què es va convertir el procés de la seva successió al capdavant de l’alcaldia de Girona, quan va assenyalar Albert Ballesta per substituir-lo, tot i que ni tan sols era regidor. Aquell episodi va acabar com el rosari de l’aurora i amb una nova alcaldessa, Marta Madrenas, poques setmanes després.

Cent dies

Puigdemont presentarà avui el seu pla de Govern i demà el president espanyol en funcions, Mariano Rajoy, li obrirà la porta de la Moncloa que havia tancat amb pany i forrellat després de la darrera cita amb Artur Mas, a finals de juliol del 2014. Prèviament han desfilat pel seu despatx al Palau de la Generalitat els líders del PSOE, Pedro Sánchez; Podemos, Pablo Iglesias; i Ciutadans, Albert Rivera, a banda dels responsables de tots els partits catalans.

Amb la inestimable ajuda de totes les visites provinents de Madrid, Puigdemont ha aconseguit fer miques la imatge de bloqueig i d’incapacitat de diàleg amb què s’havia lapidat el seu predecessor. Paral·lelament ha conviscut sense especials problemes amb els socis republicans de Junts pel Sí, tot i que dins l'hemicicle, el grup parlamentari ha hagut d'assumir el que representa el trencament de vot. En aquest punt, l’entrevista secreta del líder d’Esquerra, Oriol Junqueras, amb el socialista Pedro Sánchez, va provocar el principal núvol de desconfiança entre els dos dirigents i la conversa més tensa.

Ara mateix un dels principals obstacles que haurà de salvar el Govern, més enllà de les dificultats sorgides des de Madrid, és l’aprovació dels pressupostos, per als quals, la CUP no ha compromès el vot. Més aviat, al contrari.

Puigdemont-Mas

Amb aquest primer tram de legislatura, Puigdemont ha quedat ja situat com un element imprescindible quan es dibuixa l’horitzó més immediat de Convergència. Per primera vegada, el líder del partit no és també el líder institucional de la formació i, a parer de la cúpula convergent, el model funciona. 

De fet, la voluntat declarada del president de no repetir com a candidat un cop superats els 18 mesos per als quals es va comprometre s’ha convertit en un dels principals elements de preocupació al partit. Més encara tenint en compte que coincideix en el temps amb una cada cop més ferma decisió d’Artur Mas de no tornar a la primera línia política institucional.

Amb tot, dirigents pròxims al polític gironí, asseguren que aquestes setmanes al Govern li han donat seguretat, que se sent cada cop més còmode en la seva nova responsabilitat, i no descarten que pogués acabant cedint davant les pressions. A CDC, mentrestant, es tornen a barallar noms. Neus Munté i Santi Vila, pesos pesants en la política institucional convergents apareixen sempre a la recambra.

Pla de Govern

Mentrestant, la legislatura encara té molt camí per recórrer i Puigdemont aprofitarà aquesta setmana per prémer l’accelerador. Avui compareixerà en la primera roda de premsa formal com a president per presentar el seu balanç d’aquests tres mesos i el pla de Govern de la legislatura.

Es tracta d'un pla sense calendari, dividit en tres grans eixos –social, econòmic i de regeneració democràtica– i on no hi ha cap capítol específic dedicat al procés de Transició Nacional. Per “estalviar problemes”, segons admeten fonts de l’Executiu, aquesta carpeta ha queda empeltada al llarg del Pla, tot i ser conscients de les crítiques que aquesta absència pot suscitar.

Demà, Puigdemont viatjarà a Madrid –mitja hora abans del que s'havia previst– per entrevistar-se amb el president espanyol en funcions. Tot i que no hi ha especial confiança que en surti res d’aquesta entrevista, s'hi presentarà amb un ordre del dia ben pautat, on la desjudicialització del debat polític ocuparà un lloc clau.

Internacional

Dissabte, Diada de Sant Jordi, el president celebrarà una roda de premsa amb periodistes internacionals. Serà la mateixa setmana que el comissari europeu d’Immigració, Dimitris Avramopoulos, ha enviat una carta a la Generalitat valorant que el Govern treballi per acollir 4.500 refugiats, tal com va comunicar en una missiva a les autoritats europees, i emplaçant a continuar avançant en aquesta línia també a l’Executiu espanyol.

La carta d'Avramopoulos ha provocat la reacció de la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría acusant l’Executiu d’actuar unilateralment i sense consensuar amb ningú. De fet, el Govern, tot i tenir anul·lat el conseller d’Exteriors no amaga la voluntat d’explicar les seves propostes al món. Per aquesta raó, Puigdemont té programat un viatge a Brussel·les, el darrer cap de setmana d’aquest mes. El primer viatge oficial, després que l’accident de Freginals va obligar a anul·lar la visita prevista a París.