La resposta que està donant l’Estat espanyol al referèndum de l’1 d’octubre deixa cada cop menys espai per a l’equidistància. Així ho ha afirmat aquest dimecres el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, en declaracions als periodistes als passadissos del Parlament. D’aquesta manera ha respost a l’afirmació del president espanyol Mariano Rajoy, que ha demanat que “si a algú el citen a una mesa, que no hi vagi”.

En aquest sentit, Albano-Dante Fachin ha dit que entén que persones com Ada Colau ja hagin decidit que aniran a votar l’1 d’octubre. “Amb la deriva del Partit Popular, més gent tindrà clar que cada cop hi ha menys marge per a l’equidistància”. El líder de la formació morada ha denunciat que “estem governats per un govern que suprimeix de facto la llibertat d’expressió i els drets constitucionals”, en referència a la prohibició d’un acte polític sobre el referèndum a Madrid.

“Quan escolto Rajoy amenaçar la ciutadania que va a una mesa electoral, quan veig que els meus conciutadans malgrat pensar diferent de mi corren risc penal per un acte d’afirmació democràtica, he d’estar al costat d’aquesta gent”, ha assegurat Fachin. De la mateixa manera, ha afegit, estarà al costat de la gent que organitzi actes, “malgrat que no comparteixi el que s’hi diu en aquests actes”.

Fachin també s’ha referit a l’ordre de la Fiscalia als cossos policials, entre ells els Mossos d’Esquadra, per aturar els preparatius de l’1-O. “El debat no és Trapero, sinó que és de fons: triar solucionar el que passa a Catalunya amb la policia, siguin els Mossos o la Guàrdia Civil”, ha declarat. “No és un problema de seguretat, sinó polític i democràtic”