El secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha reconegut que hi ha certa ambigüitat dins de Catalunya en Comú, una cosa que no passa a Podem. "En els comuns hi ha posicions més reactives a la participació: és el cas d'ICV, que normalment ha defensat una posició més allunyada de qualsevol tipus d'implicació", ha explicat Fachin en una entrevista per a Europa Press.

Fachin considera que la posició de Podem és "el que menys ha variat", una cosa que atribueix al fet que en els cercles i en l'executiva hi ha una majoria molt sòlida sobre participar en el referèndum de l'1 d'octubre. Malgrat aquest fet, el líder podemista de Catalunya ha celebrat que el posicionament del secretari general de Podemos, Pablo Iglesias, i el de la líder de la coordinadora nacional de Catalunya en Comú, l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, han variat en els últims dies cap a les tesis que defensa la seva formació sobre l'1-O. Podem té un posicionament "més estable, que permet dir el mateix dijous, divendres, dissabte, diumenge, dilluns i dimarts", ha explicat.

Podemos i Podem

Fachin no s'ha sentit desautoritzat per Podemos perquè afirma que és el portaveu del resultat d'uns debats: "No em preocupa que el secretari general o dos secretaris generals no vegin una cosa clara, el que em preocuparia és que no es respectessin les decisions" que prenen des de Catalunya.

En aquest sentit, ha recordat que malgrat que minuts després que ell anunciés que Podem cridaria a la participació en l'1-O, Iglesias va dir que ell no hi participaria, també va dir que respectava la decisió de la formació a Catalunya. "Crec que l'important és que anem apropant posicions", ha celebrat Fachin que considera que s'acabarà assolint un acord entorn dels punts comuns que surtin dels debats de les bases.

Una assemblea per posicionar-se

En rèplica a Echenique, que va instar l'executiva de Podem a celebrar una assemblea general del partit per fixar el posicionament del partit, ha dit que la primera fase és la de debat entre els inscrits: "És molt important que es vegin les cares i debatin, i això només es pot fer en els cercles".

L'assemblea general del partit és l'òrgan de decisió de la formació, que cita els inscrits a decidir per via telemàtica, i Fachin considera que el debat és un instrument "més fort que abordar una decisió tan complexa amb un 'sí' o un 'no' en una pàgina web"; tanmateix no es tanca a utilitzar totes les eines al seu abast per prendre una decisió final abans de l'1-O.

Fachin exigeix al Govern desgranar els seus plans entorn del referèndum que ha anunciat per a l'1 d'octubre i també espera conèixer la reacció del govern central, pel que creu que celebrar l'assemblea implicaria retallar un debat que veu necessari per a l'ocasió.

Setmana intensa dels comuns

Divendres de la setmana passada el consell ciutadà de Podem —després de debatre-ho entre les seves bases— va decidir donar suport a l'1-O entenent-ho com una mobilització i fer campanya per la participació, i Iglesias i el seu secretari d'organització, Pablo Echenique, van manifestar el mateix dia que si ells fossin catalans, no hi participarien.

Un dia després la coordinadora nacional dels comuns, després de portar el debat a les seves bases, també va decidir entendre el referèndum de l'1 d'octubre com una mobilització, però no cridar de moment a la participació; dilluns Colau va afirmar estar disposada a facilitar el vot des de l'Ajuntament però va advertir que concretaria el suport quan el Govern concretés la seva proposta, i després Pablo Iglesias també es va mostrar partidari de facilitar-lo.