Albano Dante Fachin serà el nou Secretari General de Podem a Catalunya. Així ho ha anunciat en roda de premsa el secretari d'Organització de Podemos, Pablo Echenique. Fachin, que és diputat al Parlament per Sí Que es Pot, ha obtingut un 41,96% dels vots vàlids (2.453 persones). 

La participació d'aquest procés, que va durar de divendres al matí fins diumenge a la nit, ha estat d'un 13,83% (27% del cens d'actius), el que suposa 6.927 militants. És la més alta en processos autonòmics, que no estatals (com l'acord Rivera-Sánchez i el de confluència amb IU).

Echenique ha considerat que ha estat "una campanya exemplar, que hi ha hagut debats molt constructius entre candidats" i que, en general, "ha estat una campanya d'idees". El podemista ha assegurat, en la línia del que han reclamat els candidats, que hi haurà d'haver una "descentralització" a Podemos, i sobretot "en panorames polítics singulars com és a Catalunya". En tot cas, ha reblat que el debat s'haurà de tenir amb la nova direcció. 

La resta

Jèssica Albiach ha estat la segona persona més votada, amb 1.390 vots, i que suposa un 23,78% del total. L'ha seguida Raimundo Viejo (que s'ha quedat fora del CCA per haver-se desvinculat de la llista) , amb 1.136 vots, Óscar Guardingo amb 532 i Rafa Garcia amb 335. 

Pel que fa el Consell Ciutadà Autonòmic, els membres del qual també s'escollien aquest cap de setmana, fins a 24 consellers (màxim) han anat a parar per la llista de Fachin, Ho Podem Tot, 7 per la d'Albiach, Fem Podem, i 3 per Impulsant el Canvi, de Viejo. Els afiliats podien escollir amb una creu lliurement qui volien, independentment de la candidatura, però aquí els de Fachin també han arrasat, emportant-se 24 de 24 consellers aspirables.

Sobre la paritat, no ha calgut fer correccions. En aquest sentit hi haurà 16 dones i 16 homes al CCA.

Repartir poder

Fachin ho té clar, a partir d’ara, i després de 9 mesos en situació d’interinitat, el poder s’ha de repartir entre les bases. Concretament, el podemista ha assegurat en roda de premsa que tirarà endavant properament una de les seves principals promeses, la creació d’un Consell de Cent. L’objectiu és “fer realitat” que tothom, i no només el Secretari General o el CCA, “tingui veu i vot en les decisions importants”, fins i tot “en aquelles qüestions que han estat reservades”. “Volem distribuir al màxim el poder”, ha reivindicat.

En aquest sentit, les discussions que han d’estar sobre la taula han de ser de tot tipus, també el Referèndum Unilateral d’Independència (RUI). Tot i que com a organització “la nostra posició política és la que és”, Fachin considera que, tot i que no pot ser un nou 9-N i ha quedat “demostrat els límits de la unilateralitat”, “hem de posar els debats a peu de carrer i construir eines per fer-los possibles”

En línia amb el discurs que va pronunciar al febrer, quan va decidir desafiar la direcció estatal reivindicant la convocatòria de primàries, el nou líder dels morats ha remarcat que “les decisions a nivell català s’han de prendre des de Catalunya”. Però tot i aquesta crida a la independència respecte a Podemos estatal, constituir el partit com a subjecte jurídic propi no és “urgent”.

La crisi interna, del qual ha format part en primera línia, serà un dels factors claus que haurà de gestionar. Tot i que la resta de consellers són pràcticament tots (7 de 10) del sector Albiach (amb qui diu sentir-se més proper i amb qui havia negociat fins a saber-se que s’aplicaria la fórmula del 70/30 a les llistes), Fachin no agrada a la facció més oficialista, representada per Raimundo Viejo i Óscar Guardingo.

"Enfortir" Podem

En qualsevol cas, per ell les diferències són "bones", si bé ha afegit que els contundents resultats demostren una feina de fons de la seva candidatura. “Hem anat pel territori durant 4 mesos, a construir amb la gent. Hem fet sessions amb eixos concrets de més de 4 hores i això té un resultat”, ha asseverat Fachin.

Amb tot, a partir d’ara es tracta “d’enfortir” l’organització, perquè tot i que “sembla que fa molt del 15-M”, a Catalunya “continuem vivint una situació de desigualtat”. Per aquest motiu “igual que la gent va sortir a dir que volia democràcia real, això 5 anys després és igual de necessari”. “Posarem l’organització al servei de les persones que lluiten pels drets socials”, ha conclòs.

Uns eventuals nous comicis a Catalunya és l’oportunitat que estaran esperant per catalitzar aquesta voluntat. Són cnscients de la “necessitat” d’un nou espai, que està impulsant l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, perquè “ens ha de permetre guanyar”. “Hem d’anar a aquest espai amb convicció i amb intenció d’aportar”, ha assenyalat Fachin.