El secretari general de Podem Catalunya, Albano-Dante Fachin, ha assegurat aquest dilluns que el referèndum de l'1 d'octubre no pot ser ignorat i que, "si milers de persones hi participen i s'expressen, no es podrà mirar cap a cap altre costat". També ha denunciat les accions repressives del Ministeri de l'Interior i ha assegurat que "ha perdut el nord".

En una entrevista de TV3 ha criticat que la situació a Catalunya es deu que l'Estat "ha ignorat" el que passava al territori, i ha cridat a participar a l'1-O com a resposta a la reacció judicial i policial dels últims dies. Fachin ha considerat imprescindible la consulta i, encara que ha cridat al diàleg, ha dit que cal centrar-se "en el que passa a Catalunya".

Sobre la protesta contra l'assemblea que Podemos va celebrar diumenge a Saragossa, ha criticat que el dispositiu no pogués garantir la seguretat dels càrrecs electes que van participar a la trobada: "Les persones que s'ocupaven de la seguretat de l'acte van parlar amb les forces de seguretat i, pel que ens explicaven, efectivament no hi havia prou personal".

Ha recordat que a l'assemblea van assistir-hi "tres o quatre presidents de parlaments autonòmics i portaveus de grups parlamentaris de l'Estat", per la qual cosa ha titllat de preocupants i lamentables les condicions de seguretat pública que es van oferir.