El que ha fet el president espanyol Mariano Rajoy intervenint Catalunya amb l'article 155 és el mateix que ha fet Pablo Iglesias intervenint Podem. Així ho ha denunciat el secretari general de la formació catalana, Albano-Dante Fachin, aquest dimarts, després que Podemos decidís intervenir per convocar una consulta sobre la confluència amb Catalunya en Comú. “L’explicació de Pablo Iglesias per a la intervenció és igual que la de Mariano Rajoy per intervenir Catalunya”, ha criticat. “Rajoy va dir que treia un govern per donar-li la veu a la gent. Pablo Iglesias ha fet el mateix”.

Albano-Dante Fachin ha assegurat que la intervenció és “inacceptable en termes democràtics”. Ha considerat que es basa en “supòsits totalment irreals”, com el fet que Iglesias digués que “danya el prestigi polític” de l’organització el fet d’amagar el sentit del seu vot a la declaració d’independència. “El que danya el prestigi és obrir la porta a la repressió indiscriminada contra diputats que no pensen el mateix que nosaltres”, ha rebatut.

En aquest sentit, el secretari general de Podem ha tornat a insistir en la idea d’un “front democràtic” a les eleccions del 21-D, perquè “no són unes eleccions normals quan arriben a través del 155, hi ha presos polítics i milers de persones van ser agredides per gent uniformada i armada”. És per això que ha defensat “abandonar lògiques purament partidistes i fer tot el possible per, el 21 de desembre, enterrar definitivament la burla democràtica que suposa el 155”. Ha apel·lat a “l’esperit de l’1-O i el 3-O”.

Fachin s’ha reiterat en la decisió que va prendre el Consell Ciutadà de Podem, d’obrir una ronda de contactes amb tots els partits sobiranistes i també organitzacions de la societat civil, adoptada per 29 dels seus 30 membres. La intervenció de Podemos “tanca la porta a qualsevol possibilitat de diàleg amb altres organitzacions i la societat civil i només deixa oberta la porta de pactar amb ICV, EUiA i BComú”, ha denunciat. A més, ha subratllat que la consulta, que acabarà el dia 7 de novembre, deixa sense marge de temps per no prendre una decisió que no sigui unir-se a la confluència. La pregunta, ha afegit, "mata de facto l'esperit de l'1 d'octubre".

“A ningú se li passa pel cap no parlar amb Catalunya en Comú, però nosaltres creiem que davant la situació absolutament excepcional també caldria parlar amb altres organitzacions, amb la societat”, s’ha explicat. També ha expressat dubtes sobre el posicionament de CatComú: “No sabem què dirà en aquestes eleccions: si el que diu Nuet o el que diu Coscubiela, que sempre ha defensat un apropament al PSC”.

El dirigent de la formació morada ha interpel·lat directament el candidat dels comuns, Xavier Domènech, i l’alcaldessa de Barcelona, Ada Colau, que “han de decidir si acatar la intervenció que arriba des de Madrid o parlar amb tothom”. Fachin ha avançat que no participarà de la consulta convocada per Podemos i que, en el moment que senti que Podem ja no és una eina útil, haurà de prendre decisions personals. Ha lamentat el que considera una "dinàmica preocupant".