Després de l’empresonament de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, Albano-Dante Fachin ha volgut dirigir el focus als socialistes. El Partit Popular no preocupa al portaveu adjunt de CSQP, però si el PSOE, que “s’ha convertit en la crossa imprescindible de la repressió” de l’Estat. En aquest sentit, i després que el PSOE hagi decidit retirar la reprovació a Soraya Sáenz de Santamaría, ha interpel·lat directament el PSC. Ha sortit en roda de premsa amb la fotografia de la trobada entre Mariano Rajoy i Pedro Sánchez, i ha preguntat als socialistes catalans si aquesta imatge els representa.

“El senyor Iceta ha d’explicar amb claredat al poble de Catalunya si està al costat dels ferits de l’1-O i els detinguts polítics o al costat de Rajoy”, ha assegurat Albano-Dante Fachin. “És fàcil: expliqui a la societat catalana de quin costat està”, ha insistit. També ha exigit la “dimissió immediata” del delegat del Govern espanyol a Catalunya, Enric Millo, després de la seves paraules en una entrevista aquest dimarts.

Per altra banda, el secretari general de Podem també ha demanat al Govern català que “aclareixi què vol fer” per donar resposta a tots aquests fets. Ha considerat que el lloc hauria de ser el Parlament, on podria sumar l’àmplia majoria que rebutja l’ofensiva de l’Estat contra l’independentisme. “Però per això el Parlament ha de posar-se a treballar”, ha recordat.

“Avui li ha tocat a dos independentistes, però el règim del 78, el govern de l’Estat i els seus instruments, van contra qualsevol persona o grup que posi en qüestió la situació intolerable de l’Estat espanyol”, ha advertit Fachin. Ha considerat que els Jordis són “bocs expiatoris amb una intenció molt clara: que faci por manifestar-se, sortir al carrer”.