L'exsecretari general de Podem i diputat al Parlament, Albano Dante Fachin, ha descartat avui presentar-se a les eleccions del 21 de desembre, després que diumenge passat presentés la seva plataforma Som Alternativa i s'explorés la possibilitat d'una entesa amb la CUP.

A dos dies que acabi divendres que ve el termini per a la presentació de candidatures, Fachin ha anunciat en el seu compte de Twitter que no concorrerà als comicis del 21 de desembre: "No serem al pròxim Parlament", ha escrit el dimitit exlíder de Podem.

En un altre apunt en el seu compte de Twitter, Fachin explica que Som Alternativa va néixer per "parlar molt clar quan calia parlar molt clar, que ningú dubti que seguirem parlant igual de clar. Ara, construir i organitzar-se en l'àmbit municipal, poble a poble, barri a barri".

L'exlíder de Podem adjunta a aquest apunt una reflexió sobre la situació política actual en la qual Catalunya viu "moments polítics excepcionals" i denuncia la "maniobra" del Govern del PP per "imposar uns ritmes contraris als consensos".

Segons Fachin, la convocatòria d'eleccions per part del Govern forma part d'una "evident maniobra d'imposar ritmes contraris als consensos i a la capacitat de construcció de majories, establint un calendari i uns temps que han impedit de facto coordinar una resposta conjunta a l'altura de l'excepcionalitat del moment".

Per a l'exsecretari general de Podem, "la convocatòria d'eleccions mitjançant l'aplicació de l'article 155, l'empresonament d'opositors al règim del 78, la persecució de treballadors públics, la violència policial exercida contra la població catalana, (...) i, en general, la deriva autoritària i antidemocràtica de l'Estat, obliga a totes les forces de caràcter democràtic a fer un front comú, sense cap tipus d'ambigüitat o equidistància. (...). La resposta política no pot ser neutral".

Dels quatre actuals diputats de Podem a la cambra catalana, integrats en el grup parlamentari de Catalunya Sí que es Pot, tres d'ells no repetiran: a més de Fachin, Àngels Martínez, que també va dimitir després de la marxa de l'exlíder de Podem, i Joan Giner, que segueix formant part de la formació morada, però que no ha estat inclòs en les llistes electorals.

Jessica Albiach és l'única que concorrerà a les eleccions del 21-D, en el número tres de la candidatura de Catalunya en Comú Podem que lidera Xavier Domènech