Si s’impedeix físicament que es pugui produir la votació, és perquè s’haurà optat per la “repressió directa i total de tota la ciutadania”. Així ho ha assegurat el secretari general de Podem, Albano-Dante Fachin, en una roda de premsa aquest dimarts, on ha acusat el Govern espanyol d’haver “desconnectat unilateralment” de Catalunya. “Si milions de persones van a votar, no reconèixer aquell resultat seria caure en el mateix error que ens ha portat fins aquí”, ha advertit. També ha avisat els socialistes que, si no són clars, seran “còmplices” de la deriva de l’Estat

Si bé Fachin ha aclarit que el referèndum no serà vinculant jurídicament, sí que tindrà un valor polític que no es podrà desconèixer. “Si la participació és molt alta, i nosaltres treballem perquè sigui així, qui quedarà en absoluta evidència i deslegitimat és el Partit Popular”, ha sostingut el líder de la formació morada. Qui vulgui buscar una solució a partir del 2 d’octubre, “no podrà desconèixer” els resultats que surtin de les urnes.

En aquest context, el secretari general de Podem ha anunciat la posada en marxa d’un dispositiu per a “vigilar i denunciar la repressió”, que involucrarà els secretaris generals territorials del partit, els regidors i la seva militància. Aquesta xarxa “informarà la ciutadania dels seus drets”. El pròxim dissabte es reunirà per a avaluar la situació prèvia a la votació.

Còmplices

Albano-Dante Fachin ha lamentat l’absència dels socialistes en l’assemblea de càrrecs electes del passat cap de setmana a Saragossa. De la mateixa manera, ha denunciat que, en aquest moment, el PSC està sent “còmplice” de la repressió de l’Estat espanyol. “Els socialistes han de començar a entendre la situació que estem patint”, ha afirmat el secretari general de Podem.

“El que estem veient exigeix, sense equidistàncies ni excuses possibles, un posicionament clar”, ha continuat Fachin. Ha assenyalat que primer van anar contra el Govern, després contra els alcaldes, i ara contra les entitats de la societat civil. I ha advertit que després vindrà la ciutadania. “Hauran de triar si estan al costat de la democràcia o d’un PP que s’assembla a la Turquia d’Erdogan”, ha insistit. Ha equiparat la repressió actual amb la que va viure el 15-M en el seu moment.

A partir del 2-O

Preguntat sobre la possibilitat d’una declaració unilateral d’independència en el cas que la votació no pugui dur-se a terme, Albano-Dante Fachin ha defensat que la prioritat ha de ser que es pugui votar. Un escenari com aquest, ha advertit, “ens portaria a una situació traumàtica”, perquè s’entraria en un “escenari desconegut i de molta tensió”. En tot cas, ha aclarit, aquesta decisió pertany al Govern.

Per altra banda, el secretari general de Podem no veuria amb mals ulls una vaga general posterior a l’1-O, si així ho consideren oportú les organitzacions sindicals. “Les vagues han estat sempre una eina per defensar els drets i la capacitat de la gent per exercir els seus drets”, ha assegurat.