El referèndum continua rebent suport des d’Europa. Avui ha estat Lawrence Gonzi, exprimer ministre de Malta, qui ha instat el Govern espanyol a asseure’s a dialogar amb la Generalitat per tal de trobar una solució pactada en comptes d’esperar que “els advocats ho resolguin”.

El democratacristià, que va liderar Malta en la seva entrada a la Unió Europea, considera que el tema català no es pot resoldre des del punt de vista legal, sinó “des del bé comú”. En una entrevista a l’ACN, Gonzi aposta per un referèndum, ja que “forma part integral del procés democràtic” i és el millor resultat per resoldre el conflicte si “tothom hi està d’acord”.

L’exprimer ministre maltès recomana a l’executiu de Mariano Rajoy seguir l’exemple de la UE, on “s’ha demostrat que asseure’s al voltant de la taula pot resoldre conflictes que han existit durant segles”.

Tot i això, el també exlíder del Partit Nacionalista de Malta considera que el referèndum hauria d’incloure a tots els ciutadans de l’Estat. “No és només el poble de Catalunya que estaria afectat per la decisió, també el poble de tota Espanya”.

Europa respectaria el resultat

Segons Lawrence Gonzi, tal com ha passat amb el Brèxit al Regne Unit, la Unió Europea sempre respectaria el resultat, fins i tot en cas d’independència, perquè es tractaria d’un procés democràtic. “M’imagino que la UE estaria decebuda, perquè el projecte europeu no encoratja la separació, però hem d’aprendre a respectar-lo, fins i tot quan no és necessàriament el que ens hagués agradat”, sentencia.