El president del grup d'experts nomenat pel govern espanyol per dissenyar el nou model de finançament autonòmic, Manuel González Sánchez, ha defensat en una entrevista al diari Expansión la recentralització d'alguns impostos cedits a les comunitats autònomes, com ara els de Successions i Donacions i el de Patrimoni.

González Sánchez, catedràtic de Dret Tributari de la Universitat de Jaén i considerat proper al secretari d'Estat d'Hisenda, José Enrique Fernández de Moya, número dos del ministre Cristóbal Montoro, sosté que l'Estat hauria de "reassumir" el control dels citats impostos per "evitar desequilibris territorials". "Això sí -afegeix- adaptant aquests impostos a les circumstàncies actuals i sens perjudici de ser cedits parcialment a les comunitats autònomes". 

En el cas de Catalunya, la Generalitat té competències limitades sobre aquests impostos, cedits per l'Estat, entre les quals el 100% de la recaptació, així com la gestió, liquidació, inspecció, recaptació i revisió d’actes dictats en via de gestió. 

El catedràtic andalús nega que Catalunya estigui maltractada amb l'actual sistema de finançament. "Catalunya, pel seu potencial econòmic, arrossega amb l'actual sistema quantitats tributàries que procedeixen d'altres comunitats i que no tenen un possible retorn. Amb la seva participació en la cessió d'impostos, incrementa el seu 50%", afirma. 

Contra l'ordinalitat

A més, González Sánchez és contrari a l'establiment del principi d'ordinalitat, mitjançant el qual una autonomia no perdria posicions en el rànquing d'acord amb la seva riquesa i capacitat fiscal després de la redistribució de recursos del finançament, com li succeeix a Catalunya. El catedràtic addueix que l'ordinalitat "representa una limitació a la solidaritat" i, a més, "implicaria un desequilibri territorial". 

El govern de la Generalitat s'ha negat a designar un expert per formar part del comitè sobre la reforma del model de finançament arran de la negativa del govern central a abordar aquesta qüestió de forma bilateral, com recentment va comunicar per carta el ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, al vicepresident i conseller d'Economia, Oriol Junqueras. La decisió és també conseqüència de la negativa del president Carles Puigdemont a participar a l'última conferència de presidents autonòmics, que va acordar impulsar la reforma del model de finançament vigent. 

Retrets des del Govern

Les declaracions de González Sánchez no han passat desapercebudes al govern de la Generalitat. El conseller d'Empresa i Coneixement, Jordi Baiget, ha insistit des del seu compte de Twitter que "amb entrevistes com aquesta "Catalunya no ha d'anar a fer res a la 'Comisión de expertos de financiación autonómica".