El dissabte 23 de setembre, just en l'equador de la campanya electoral per al referèndum de l'1 d'octubre, l'Exèrcit de Terra espanyol ha previst la celebració d'una jura de bandera per a civils al Castell de Sant Ferran de Figueres (Alt Empordà).

Malgrat que fonts militars han volgut desvincular l'acte de la celebració de l'1-O, el cert és que la proximitat de les dates no ha passat desapercebudes.

L'acte, que tindrà lloc a les 11.30 del matí, és l'acte central del 350è aniversari del Regiment d'Infanteria Arapiles i fonts de l'organització asseguren que s'ha fixat la data "el més propera possible al 20 de setembre", que és quan fa 350 anys es va crear el Regiment d'Infanteria Arapiles, i que l'acte es va planificar molt abans que es conegués la intenció de celebrar un referèndum l'1 d'octubre.

Besar la bandera espanyola

L'Exèrcit de Terra ha cridat als ciutadans a participar en aquesta trobada civil, en la qual els ciutadans poden jurar o prometre el seu compromís amb la Constitució i el Rei, així com besar una bandera espanyola.

Per poder participar-hi s'ha de ser major d'edat, tenir la nacionalitat espanyola, no haver estat declarat incapaç per una sentència judicial ferma i no haver jurat bandera els darrers 25 anys.

El Ministeri de Defensa organitza habitualment jures de bandera civils per tot l'Estat i fins a finals d'any ha convocat actes en ciutats de Galícia, Andalusia, Madrid, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa.

A l'acte de Figueres es convidarà les principals autoritats civils i militars de la zona de Girona, entre elles l'alcaldessa, Marta Felip (PDeCAT), el subdelegat del Govern, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, i el delegat de la Generalitat, Eudald Casadesús. A més, es preveu que presideixi l'acte i lideri la jura de bandera civil el general en cap de la Brigada Aragó, José Luis Sánchez Martínez-Falero, han detallat les mateixes fonts.