"Una Catalunya independent és el que més convé al Regne Unit". Això és el que assegura un exdiplomàtic britànic en una carta al Financial Times. Es tracta de Charles Drace-Francis, qui va ser representant del govern britànic al sud est asiàtic l'any 1996, que assegura que, especialment després del Brèxit, als britànics els interessa una Catalunya independent. El motiu, segons Drace-Francis, és evitar que Madrid domini la península ibèrica. 

En la carta, el diplomàtic recorda els diversos moments històrics en els que Catalunya ha ajudat els britànics. En aquest sentit, assegura que la revolta dels catalans de l'any 1640, que va ajudar a la independència de Portugal, va contribuir en el desenvolupament econòmic del su país. També vincula el suport dels catalans a l'arxiduc Carles d'Àustria amb l'annexió de Gibraltar, i recorda l'ajuda proporcionada pels catalans als aviadors britànics que fugien durant la Segona Guerra Mundial. 

Per això, la carta conclou que "una Catalunya independent és el que més convé al Regne Unit, especialment en un moment en que les nostres relacions amb les altres nacions europees no són tenses"