La Plataforma per a la protecció de la premsa del Consell d'Europa analitza una queixa pel suposat "assetjament i intimidació a periodistes" derivat de l'entrada de la Guàrdia Civil a cinc mitjans catalans el passat 15 de setembre.

La queixa, titulada "La Guàrdia Civil fa una batuda a diverses redaccions catalanes", ha estat difosa avui per aquest òrgan dependent del Consell d'Europa, encara que va ser acceptada el passat 21 de setembre. La demanda va ser transmesa al Consell d'Europa per la Federació Europea de Periodistes (EFJ, per les seves sigles en anglès) i per la Federació Internacional de Periodistes (IFJ).

Segons el procediment habitual, al mateix temps de la seva publicació al web, la plataforma informa les autoritats del país concernit, que posteriorment han d'aportar la seva resposta.

D'acord al contingut del text, la Guàrdia Civil va entrar el passat 15 de setembre a cinc diaris catalans per notificar l'ordre judicial que prohibeix la difusió de la publicitat institucional a favor del referèndum declarat il·legal pel Tribunal Constitucional, i va identificar els periodistes presents.

Organitzacions de defensa de la premsa catalanes van denunciar aquesta intervenció en els mitjans ElNacional.cat, NacióDigital, El PuntAvui, Vilaweb, Racó Català i Llibertat.cat, i la van catalogar d'"intimidació policial", segons la queixa analitzada per la Plataforma.