L’eurodiputat flamenc Mark Demesmaeker, dels Conservadors i Reformistes Europeus i que forma part del partit nacionalista flamenc (N-VA), ha afirmat aquest dilluns que el Partit Popular (PP) hauria de mantenir-se en “silenci” i no parlar de les arrels d’altres partits polítics europeus perquè les seves es remunten, ha dit, al “franquisme”.

L’eurodiputat ho ha afirmat després que Esteban González Pons, vicepresident del Partit Popular Europeu, hagi assegurat que el partit de Demesmaeker, Nova Aliança Flamenca (N-VA), és “xenòfob”, i hagi criticat que vulgui donar lliçons sobre com hauria d'actuar Espanya davant de la crisi catalana. “Som un partit flamenc jove, dinàmic i democràtic”, ha defensat Demesmaeker.

En declaracions a l’ACN, el polític flamenc també s’ha mostrat “còmode” amb les decisions dels jutges belgues. “Al contrari que el sistema espanyol, nosaltres tenim un sistema judicial independent”, ha assegurat, i ha reiterat que el sistema judicial belga és “imparcial”.

L’eurodiputat ha indicat que “tothom” hauria d’estar preocupat per la situació a Catalunya. “És sobre els principis fonamentals de la UE, sobre valors democràtics i sobre drets i llibertats civils. Tots hauríem d’estar preocupats”, ha avisat.

En referència a la decisió judicial de diumenge, Demesmaeker ha explicat que el president Carles Puigdemont no és “darrere les reixes” perquè "allà no és on pertany”. “És un membre electe del govern i hauria de poder fer la seva feina”, ha indicat. El polític també ha subratllat la “cooperació” del president català amb la justícia belga.

En la mateixa línia, respecte a la presència de Puigdemont a Bèlgica, l’eurodiputat ha sentenciat que el president té tots “els drets i els deures” d’un ciutadà europeu. “Crec que Puigdemont està aquí per adreçar-se a les comunitats europea i internacional”, ha declarat.